Beba Dojenje 28. ožujka 2019.

5 važnih razloga zašto se bebe bude noću zbog dojenja

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ne bi li roditeljstvo bilo puno jednostavnije kad se bebe ne bi budile usred noći za dojenje? Pročitaj neke zanimljivosti koje će ti pomoći shvatiti zašto se to događa, ali i pomoći ti lakše podnijeti česte noćne podoje

Postoji nekoliko razloga zašto se bebe bude tijekom noći. Razumijevanje zašto se to događa moglo bi ti pomoći s nekim stvarima, ali i učiniti ta noćna buđenja jednostavnijima za prihvatiti. 

Možda te zanima... Svjetski je tjedan dojenja: Nevjerojatne činjenice o dojenju i majčinom mlijeku Beba

1. Pomaže ti stvoriti još mlijeka

Bebe su pametne! Noću i posebno tijekom sitnih sati, hormon prolaktin koji potiče mliječne žlijezde na stvaranje mlijeka, povećava se i zbog toga stvaraš više mlijeka. Bebe to ubrzo shvate te se bude u to vrijeme jer znaju da će imati koristi. Također, tvoje mlijeko ima više masti tijekom noći što je odlično za mozak u razvoju kod bebe. 

2. Postaju bolje spavalice

Iako je u ovo teško povjerovati, posebno ako dojiš stariju bebu i osjećaš se kao da bi dosada već trebala duže spavati, međutim, mlijeko proizvedeno tijekom noći zapravo pomaže boljem dugoročnom spavanju! Tko bi rekao?

Sve što trebate znati o dojenju na zahtjev

Budući da bebe ne proizvode melatonin - hormon spavanja, uspavljivanje i spavanje nije im tako jednostavno. Ali, znaš li što sadrži puno melatonina? Tako je, majčino mlijeko. Dobra stvar je što melatonin tijekom noći može pomoći regulirati bebin dnevni ritam te im omogućuje da s vremenom nauče spavati duže tijekom noći.

3. T kao triptofan

Majčino mlijeko također sadrži triptofan - aminokiselinu koja potiče san, pogađate, najviše navečer. Tijekom ranog djetinjstva, gutanje triptofana vodi do više serotonina, a serotonin pomaže boljem funkcioniranju mozga, boljem raspoloženju i pomaže s ciklusima spavanja i buđenja.

dojenje mama majka beba Možda te zanima... Noćni podoji: da ili ne? Beba

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Možda te zanima... Foto: Koji su najbolji položaji za dojenje i kad ih isprobati? Beba

4. Produžuje se trajanje dojenja

Mame koje doje noću vjerojatnije će dojiti duže jer stvaranje mlijeka ostaje stabilnije. To je uostalom temeljni princip 'ponude i potražnje'. Što će se više puta grudi 'isprazniti' u 24 sata, to će se više mlijeka stvoriti, a kasnije će se duže zadržati ta 'ponuda' s obzirom da je već uspostavljena. 

5. Pomaže mamama bolje se naspavati

Dobro si pročitala. Mame koje doje više se naspavaju noći jer oksitocin, ljubavni hormon koji mamama pomaže da se osjećaju opušteno tijekom dojenja, doprinosi boljem snu. Svaki dodatni san ne samo da pomaže mamama da se osjećaju bolje već i smanjuje šanse za postporođajnom depresijom

4 savjeta kako 'preživjeti' česte noćne podoje

Imaj na umu sve ove stvari tijekom sljedećeg noćnog buđenja i dojenja. Zapamti, radiš nešto odlično i za svoju bebu, ali i za sebe!

Možda te zanima... Savjetnica za dojenje: Problemi o kojima se rijetko govori Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.