Beba Razvoj u 1. godini 09. travnja 2017.

Razvoj bebe od 10. do 12. mjeseca

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

U prosjeku dijete staro godinu dana izgovara pet riječi s značenjem što označava početak intenzivnog razvoja govora

Deseti mjesec - Zvrk

Pošto je postigla odgovarajuću koordinaciju pokreta ruku i nogu, beba sada može puzati na dlanovima i koljenima. Neke bebe mogu ići samo prema naprijed, dok neke to mogu učiniti i unatrag. Nožice su ojačale, pa beba sada može stajati pridržavajući se za ogradicu krevetića. Namjerno ispušta predmete na pod i čeka da ih mama podigne (bebe ovu igru ​​obožavaju, a za mame je ovo odlična vježba). S punih deset mjeseci dijete izgovara prvu riječ s konkretnim značenjem.

muška beba ženska beba curica dečko Možda te zanima... Dječaci su osjetljiviji od djevojčica u prvoj godini Beba

Jedanaesti mjesec - Na nogama sam!

Dijete se samostalno podiže u stojeći položaj pridržavajući se jednom rukom za oslonac, dok drugom poseže za predmetom na podu. Uspijeva koračati u mjestu, a neka djeca u ovom uzrastu već prave prve korake prema naprijed (poneke u stranu). Odaziva se kada ga netko pozove, kreće se prema njemu, pruža mu igračku i zna ubaciti kockice u kanticu.

Možda te zanima... Ne učite dijete sjediti i hodati, to ometa motorički razvoj Beba

Dvanaesti mjesec - Slavljenik

U dobi od godinu dana, dijete pravi korake prema naprijed pridržavajući se za mamu jednom rukom. Međutim, većina djece ovog uzrasta prelazi u četveronožni položaj ako želi brzo stići do određenog cilja. Obično to čine velikom brzinom, pa ih je potrebno non-stop nadzirati da se ne bi dogodila nezgoda. Dok sjedi za stolom, sposobna sakupljati mrvice sa stola, zna nazive nekolicine predmeta i može ih pokazati prstom. U prosjeku, dijete staro godinu dana izgovara pet riječi sa značenjem što označava početak intenzivnog razvoja govora.

pas, beba, puzanje Možda te zanima... Genijalno: Psić se trudi bebu naučiti puzati! Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.