Trudnoća Trudnica 09. studenoga 2016.

Najvažniji vitamin za pravilan razvoj bebe u trbuhu

trudnica trudnoća dijete mama
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Žene reproduktivne dobi trebale bi uzimati nadomjeske folne kiseline sve do kraja 12. tjedna trudnoće, kako bi se smanjio rizik oštećenja neuralne cijevi novorođenčeta

Folna kiselina (vitamin B9) je ključna za pravilno funkcioniranje mozga, mentalno i emocionalno zdravlje, produkciju DNA i RNA i ubrzan rast stanica. Zajedno s vitaminima B6 i B12 sudjeluju u kontroli homocisteina koji je povezan sa srčanim bolestima.

Pomaže i u stvaranju trombocita neophodnih za zgrušavanje krvi, potiče stvaranje bijelih krvnih zrnaca i tako jača imunološki sustav, a pozitivno djeluje i na plodnost.

Manje poznat blagotvoran utjecaj folne kiseline u trudnoći

Simptomi koji ukazuju na manjak vitamina jesu anemija, promjena na sluznici usta, crijeva i želuca, pečenje jezika, proljev, promjene na koži, poremećaj u rastu kose, depresija ... Kod djece može doći do poremećaja u razvoju, kao i do izostanka puberteta.

Nedostatak folne kiseline naročito je opasan u trudnoći jer može uzrokovatio prijevremeni porođaj i mnogobrojna neurološka oštećenja ploda. Izvori folne kiseline su: zeleno povrće, krumpir, jaja, pšenične klice, citrusno voće.

Trudnička prehrana po tromjesečjima

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.