Beba Razvoj u 1. godini 05. travnja 2017.

Razvoj bebe od 7. do 9. mjeseca

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Beba s osam mjeseci se smije dok promatra svoj lik u ogledalu, promatra što roditelji rade i obožava se igrati skrivača

Sedmi mjesec - "Snagator"


Sa sedam mjeseci, beba se samostalno okreće iz položaja na leđima na trbuščić i obrnuto. Uspijeva prenijeti težinu na jednu ruku, dok joj je druga slobodna da njome može hvata predmete. Dok leži na leđima, igra se svojim stopalima, što dokazuje razvoj koordinacije između šaka i stopala. Igračke hvata prstima i ispruženim palcem bez dodirivanja dlana, a ako joj se pruži druga kocka, dok jednu već drži, prihvatit je bez potrebe da prethodnu baci. U ovom uzrastu, većina beba ponavlja slogove "ba", "da" i "ka" i uživa u igri "Gdje je beba?" (Kada joj prebacite maramu preko lica, ona je ručicom skida i smije se kada vas ponovno ugleda).

mama i beba se igraju Možda te zanima... Zašto bebe vole igru skrivača? Beba

Osmi mjesec - Puzalica i brbljavica

Većina beba u osmom mjesecu života može već samostalno sjediti potpuno ispravljenih leđa. Ukoliko želi promijeniti položaj, neće se pasti na stranu, već će se dočekati na ruku, ispruženu na onu stranu na koju se naginje. Smije se dok promatra svoj lik u ogledalu, promatra što roditelji rade i obožava se igrati skrivača (mama se sakrije iza naslona fotelje, a zatim se iznenada pojavi). Reakcija bebe je otprilike ovakva: kada mama "nestane", ona se uozbilji i pogledom je traži, a kada se ponovno pojavi, bebino lice se ozari. Neke bebe u ovom uzrastu počinju puzati potrbuške, a većina njih počinje "brbljati" izgovarajući slogove "ba-ba", "da-da" i slično, tako da bake i djedovi s ponosom ističu kako je unuče prvo njih oslovio.

Možda te zanima... Ove zanimljive stvari nesvjesno učiš svoju bebu - a važne su Beba

Deveti mjesec - "Ljuljalica"


U dobi od devet mjeseci, beba se "ljulja" na dlanovima i koljenima i počinje puzati četveronoške (ali je guza još uvijek "zalijepljena" za pete). Roditelji ovu fazu razvoja nazivaju "Što je to?" Fazom, jer dijete ne prestaje upirati kažiprstom u predmete tražeći odgovor na pitanje kako se koji predmet zove. Predmete uzima s dva prsta (ne cijelom šakom) i lupa njima po podu. U stojećem stavu, ako ga pridržavate za ruke, dijete stoji čvrsto cijelim stopalima na tlu.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.