Beba Razvoj u 1. godini 30. studenoga 2017.

Tvoja beba je rani 'puzač' i 'hodač'? Saznaj što to znači!

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Prema novom istraživanju, motoričke sposobnosti mogu predvidjeti djetetove šanse za uspjeh kasnije u životu

Ako je tvoja beba rano napravila svoje prve korake, vjerojatno si jako ponosna, a prema novom istraživanju, vjerojatno ćeš biti jako ponosna i u budućnosti. Istraživanje objavljeno u časopisu Pediatrics, bebe čije su se motoričke sposobnosti (puzanje, stajanje, hodanje) razvile rano - imaju veće šanse za uspjeh u životu

beba hoda Možda te zanima... Kada bebe prohodaju? Beba

"Naša otkrića dosljedna su s ranijim istraživanjima koja su pokazala da je dob u kojoj je dijete prohodalo ili počelo stajati pokazatelj kasnije bolje memorije djeteta", rekao je autor istraživanja, dr. Akhgar Ghassabian. 

Kao dio istraživanja, tim znanstvenika proučavao je 600 izvještaja majki djece rođene između 2008 i 2010. godine. Majke su zabilježile kada su njihova djeca sjela prvi puta bez podrške, propuzale prvi put, stajale same i hodale bez pomoći.

beba sjedi Možda te zanima... Dijete s 10 mjeseci ne puže! Je li sve u redu? Beba

Istraživači su pronašli poveznicu između dobi u kojoj su bebe prvi puta stajale i njihovih kognitivnih sposobnosti u dobi od četiri godine. Primjerice, većina beba stajale su samostalno u dobi od 9 mjeseci, a prema istraživanju, one koje nisu samostalno stajale do 11. mjeseca - imale su lošije rezultate u dobi od četiri godine. 

"Biti u mogućnosti identificirati bilo kakvo kašnjenje u ranom razvoju djeteta je jako važno. Rana intervencija može uvelike pomoći i poboljšati daljnji razvoj djeteta", smatra dr. Ghassabian. Ipak, istraživanje ne pokazuje savršenu reprezentaciju. Primjerice, kad su u pitanju bili blizanci, rezultati su bili malo kompliciraniji. "Ključni pokazatelji kasnijeg razvoja za blizance su gestacijska dob i porođajna težina", rekao je dr. Ghassabian. 

Možda te zanima... Ne učite dijete sjediti i hodati, to ometa motorički razvoj Beba

S obzirom na to, jasno je kako su potrebna daljnja istraživanja kako bi se pobliže odredilo mogu li motoričke sposobnosti zaista predvidjeti kognitivne sposobnosti kasnije u životu i prenosi li se ta poveznica u odraslu dob. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.