Beba Razvoj u 1. godini 02. srpnja 2019.

12 savjeta kako ohrabriti bebu da se što više i lakše kreće

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

U jednom trenutku čini vam se da je tvoja beba bespomoćna i da se baš nikud ne može pomaknuti, a u drugom već poseže za omiljenom igračkom i počinje se brzo kretati

Bebe brzo rastu, a roditeljima se svako malo čini da je dijete tako brzo nešto naučilo. Mališani će vrlo brzo početi puzati i hodati te istraživati svijet oko sebe, ali i početi posezati za stvarima koje ih zanimaju. Ako se osjećate malo nepripremljeni za ovu avanturu sastavili smo vam korisnu zbirku savjeta kako biste što više uživali u novim pustolovinama.

1. Vrijeme koje beba provodi na svom trbuščiću

Beba može ojačati i razvijati svoju neovisnost dok provodi vrijeme na trbuščiću. Tako razvija koordinaciju ruku i nogu te jača mišiće. Također potiče pokretljivost, a pogotovo ako joj stavljate zanimljive predmete izvan dosega pa pokušava doći do njih.

Možda te zanima... Zašto je važno i što učiniti kad beba ne voli biti na trbuščiću? Beba

2. Odijevanje za avanturu

Dijete treba svu slobodu dok istražuje taj veliki novi svijet. Pobrinete se da je odjeveno u udobnu i rastezljivu odjeću - ništa što je tijesno ili čak previše labavo, kako bi se lagano moglo kretati i istraživati. Optimalna odjeća za bebu mogu biti tajice, majčica i bose noge (ovisi koje je godišnje doba).

Ne učite dijete sjediti i hodati, to ometa motorički razvoj

3. Igranje za vrijeme sjedenja

Kada vaša beba počne sjediti bez pomoći, uživajte u zajedničkom igranju koje će pomoći bebi da razvija ravnotežu i samopouzdanje. Možete uzeti lopticu pa je lagano gurajte prema bebi naprijed nazad, razmjenjujte igračke s bebom (uz puno "hvala" i "molim") i vježbajte pljeskanje ručicama zajedno, još zapjevajte omiljenu bebinu pjesmicu i njezinom veselju neće biti kraja.

Kristina Hudec Možda te zanima... 'Puštam dijete da puže u parku iako nas svi čudno gledaju' Roditelji

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

4. Vrijeme za pustolovine

Očistite prostor i osigurajte dovoljno prostora kako bi beba mogla potpuno uživati. Prostor zagušen stvarima nije samo opasan nego ne dopušta bebi da opušteno i mirno istražuju svoju okolinu kroz kretanje.

5. Kotrljanje je dobro

Kada vaš mališan otkrije da može pokretati dijelove svojeg tijela u raznim uzbudljivim pravcima, potaknite ga da se kotrlja po podu kako bi što više istraživao svoju mobilnost, a i otkrit će što sve može. Spustite se na pod, razveselite ga i uživajte u škakljanju, igranju skrivača i kotrljanju po podu. Budite zajedno u svemu i bit će to najbolji zabavni park u gradu!

beba hoda Možda te zanima... Kada bebe prohodaju? Beba

6. Savijanje koljenja

Ako vaša beba može stajati, mogli biste ju potaknuti da proba napraviti čučanj iz tog položaja. To pomaže za izgradnju snage i koordinaciju pokreta koji će joj biti potrebni za rješavanje onih prvih koraka koje će beba uskoro napraviti. Čučanj koji napravite zajedno bit će dobra vježba i za vas.

Hodalica za bebu - da ili ne?

7. Čvrsto okruženje

Kada beba napravi prve korake i počne "krstariti" po sobi držat će se za namještaj kako bi se podupirala. Pobrinite se da sav namještaj oko nje bude siguran i čvrst kako bi se lijepo mogla pridržavati i vježbala hodanje. 

Možda te zanima... Tvoja beba je rani 'puzač' i 'hodač'? Saznaj što to znači! Beba

8. Veselo navijanje

Ohrabrujte bebu i pohvalite ju kada počne uživati u svojoj avanturi. Osmijeh, veselje i pljeskanje potaknut će je na neovisnost te će joj se povećati samopouzdanje. To vrijedi i za uspješne i neuspješne korake. Svaki napor se broji i sve je veselje u bebinoj velikoj avanturi.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

9. Držanje za ručice

Pružite ruku bebici koja čini napor te se pokušava ustati ili sjesti iz stajaćeg položaja. Također možete ih držati za ruke dok se pokušavaju popeti pored vas ili uzimaju svog omiljenog medu. Vrlo brzo vaša beba bit će prava mala "jurilica" koja će sve moći sama.

10. Sigurnost prije svega

Predmeti koji mogu pasti, kablovi, otrovne tvari, stepenice, oštri kutovi, grijalice i slične stvari mogu biti jako opasni za malu djecu. Razmišljajte kao beba i provjerite što im sve može biti zanimljivo iz njihove pozicije. Opasne i otrovne stvari pomaknite na sigurno mjesto.

Anita Sopić Surać, cipelice Možda te zanima... Kakve cipelice odabrati za prve korake? Beba

11. Hodanje bez cipelica

Ako je moguće probajte što češće pustiti dijete da hoda bez cipelica po kući, kako bi moglo osjetiti tlo ispod sebe i ne gubiti ravnotežu dok se kreće. Čarapice i cipelice mogu odmagati kod prvih koraka pa ih probajte skinuti. 

Zašto bi djeca trebala što češće i duže hodati bosa?

12. Prati bebin ritam

Dopustite da vas dječje uzbuđenje vodi kroz sve te prve faze. Nikad ih nemojte forsirati da učine više nego što žele i izbjegavajte "vježbanje" ako je beba preumorna ili razdražljiva. Nemojte zaboraviti da svaka beba ima svoj tempo razvoja i karakter te dobre i loše dane.

beba Možda te zanima... Beba s devet mjeseci ne sjedi ni ne puže - treba li se zabrinuti? Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.