Beba Zdravlje i njega bebe 25. svibnja 2018.

Na što trebaš obratiti pažnju kod bebinih stopala?

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ako na vrijeme ne vodiš računa o bebinim stopalima, to kasnije može izazvati probleme u drugim dijelovima tijela, primjerice u nogama ili leđima

Dječje stopalo ubrzano raste tijekom prve godine života, dosegnuvši na kraju prve godine gotovo polovicu veličine koju će dijete imati kad odraste. Zbog toga je vrlo važno da se s njegom stopala počne na vrijeme. Tim prije što je kod male djece stopalo vrlo mekano i prilagodljivo, pa ga nepravilan pritisak može trajno oštetiti.

Možda te zanima... Ne učite dijete sjediti i hodati, to ometa motorički razvoj Beba

Prvi koraci

  • Pažljivo promatraj bebina stopala: ako uočite nešto što vam ne izgleda normalno, odmah idite kod pedijatra. Deformacija neće proći sama od sebe.
  • Na bebina stopala navlačite prostrane čarapice ili štramplice: prečvrsta odjeća smanjuje pokretljivost i može izazvati deformaciju.
  • Pružite bebi priliku da vježba stopala: dok leži otkrivena, može udarati nogama, čime vježba i stopala.
  • Mijenjajte bebin položaj nekoliko puta dnevno: predugo ležanje u istom položaju, posebno na trbuhu, također može smetati pri razvoju stopala i nogu.
hodanje, beba, mama Možda te zanima... Hodanje uz ruke: da ili ne? Beba

stopala beba hodanje | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Kad krenu prvi koraci

  • Nije mudro forsirati dijete na početak hodanja, kad postane fizički i emocionalno spremno, dijete će prohodati. Usporedba s drugom djecom je loša jer djeca počinju hodati između 10. i 18. mjeseca života.
beba hoda Možda te zanima... Kada bebe prohodaju? Beba
  • Cipele na početku hodanja po kući neće trebati, a dok hoda boso ili u čarapicama, stopala se jačaju i razvijaju kako treba. Naravno, vani ili na neravnom terenu, dječja stopala moraju biti zaštićena laganim cipelicama izrađenim od prirodnog materijala.
  • Ne štedite na cipelama i čarapicama. Budući da dječje stopalo raste, čarapice i cipelice moraju mijenjati svakih nekoliko mjeseci, kako bi stopalo uvijek imalo mjesta. Loše cipele mogu iskriviti inače zdravo dječje stopalo, dok kvalitetne cipele mogu spriječiti, pa i ispraviti loš razvoj stopala
  Anita Sopić Surać, cipelice Možda te zanima... Kakve cipelice odabrati za prve korake? Beba

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.