Beba Razvoj u 1. godini 12. svibnja 2017.

Beba hoda na prstima. Je li to razlog za brigu?

beba curica dijete djevojčica
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Pedijatrica odgovara do kada je normalno da dijete hoda prema unutra te što znači ako hoda na prstima i koji je mogući razlog tome

Imam curicu od 18 mjeseci. Prohodala je s 11 mjeseci i odmah sam primijetila da joj nogice tj. stopala idu prema unutra. Pitala sam pedijatricu za mišljenje i ona je rekla da je još mala i da u tome ne vidi problem, ali mene kao majku to jako brine. Kada hoda u čizmicama jako je izraženo. Nekad kada trči, spotakne se na svoju nogicu. Ne znam je li to povezano, ali ima naviku hodati na prstima. Ne uvijek, dva dana je drži faza hodanja na prstima pa tjedan dana ne. Nekad čim je izujem krene trčati na prstima! Bila bih vam jako zahvalna kada bi mi rekli vaše mišljenje.

Kod djeteta te dobi je moguće da hoda prema unutra jer je hod u procesu razvoja. Veći je problem hodanje na prstima što se viđa kod djece koja su koristila hodalicu. Iz toga razloga dajemo preporuku da se ona ne koristi.

Teško je bez kliničkog pregleda reći je li neurološki razvoj potpuno uredan, stoga treba obaviti kontrolni pregled kod svoje pedijatrice koja prati dijete od rođenja. Rast i razvoj djeteta je dinamički proces u kojemu pedijatar koji kontrolira dijete najbolje uočava moguća odstupanja ili tek varijacije normalnoga razvoja.

Možda te zanima... Ne učite dijete sjediti i hodati, to ometa motorički razvoj Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.