Beba Razvoj u 1. godini 21. ožujka 2016.

Kada bebe prohodaju?

beba hoda
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kad je riječ o hodanju, važno je da roditelji ništa ne požuruju. Motorički razvoj zdravog djeteta odvija se potpuno spontano prema prirodnim zakonima kretanja, a pokušavanje 'učenja' djeteta motoričkim radnjama zapravo ometa normalan razvoj motorike

Prvi bebini koraci nešto su što nitko ne želi propustiti, no u stvarnosti se obično ne radi o jedinstvenom događaju. Motorički razvoj se i u ovom segmentu odvoja postupno i sposobnosti djeteta se nadograđuju pa je teško reći kada je točno napravilo prve prave korake. 

Obično je do dobi od devet ili deset mjeseci dijete uvježbalo sve faze kretanja i mišićne grupe u ležećem položaju, tako da se sada može uspraviti, puzati, podizati jednu nogu i preko klečećeg stava uspraviti se uz predmete u stojeći stav. Krajem jedanaestog mjeseca i u dvanaestom mjesecu 90 posto djece počinje hodati u stranu uz pridržavanje za predmete. Više od 50 posto djece s punih 12 mjeseci hoda slobodno bez pridržavanja. 

Ništa ne požurujte

Kad je riječ o hodanju, važno je da roditelji ništa ne požuruju. Motorički razvoj zdravog djeteta odvija se potpuno spontano prema prirodnim zakonima kretanja, a pokušavanje "učenja" djeteta motoričkim radnjama zapravo ometa normalan razvoj motorike, upozorava bacc. physioth.​ Marina Kovačević iz Savjetovališta Telefončić.

Ortoped dr. Saša Tiefenbach isticao je kako hodalice i slična pomagala za prohodavanje ni u kom slučaju nisu preporučljiva, a u nekim zemljama već su i zabranjena. "Dokazano je da hodalice mogu negativno utjecati na motorički razvoj djeteta, a također mogu i uzrokovati različite torzijske deformacije ekstremiteta. Dokazano je i da je upotreba hodalica prilično opasna zbog mogućih padova i trauma. Hopsalice i takozvane 'Jumpere' također ne preporučujem iz istih razloga", rekao je ortoped i dodaje kako je tijekom prohodavanja najbolje da dijete bude u mekanim papučicama ili čarapicama sa stopferima. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.