Beba Razvoj u 1. godini 24. ožujka 2018.

Beba s devet mjeseci ne sjedi ni ne puže - treba li se zabrinuti?

beba
Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Mr.sc. Giovana Armano, spec. pedijatar savjetuje mamu čija beba je nemirna, odbija hranu te odgovara što učiniti ako beba u dobi od devet mjeseci ne sjedi samostalno i ne puže

Imam bebu od devet mjeseci. Unatrag dva tjedna odbija bilo kakvu hranu osim adaptiranog mlijeka kojeg dnevno popije oko 300 ml. Prije toga je uredno jela sve što sam joj ponudila. Jako je nervozno dijete, ne spava po noći, po danu ukupno oko sat vremena. Ima sedam zuba, jako se grebe i čupa si kosu. Ništa je ne zanima dulje od dvije minute. Još uvijek se ne diže u sjedeći položaj, a od puzanja ni p. Trebam li se zabrinuti? 

Možda te zanima... Prve kašice za bebe: 13 domaćih recepata za početak dohrane Beba

Što se tiče prehrane, možda je to samo faza, možda izbijaju zubići ili je bebi prevruće. Svakako bebi treba nuditi tekućine, vode ili čaja i pokušati je hraniti s kašicama koliko ide. Ako duže potraje, treba je izvagati da vidite kako napreduje na težini pa ako primijetite odstupanja, svakako se treba javiti pedijatru.

Ne učite dijete sjediti i hodati, to ometa motorički razvoj

Što se tiče ostalog trebalo bi se konzultirati sa pedijatrom. Dakle u toj dobi bebica treba samostalno sjediti i puzati. Ne znam kakav je bio psihomotorni razvoj bebe do 9. mjeseca te je li do sada lijepo napredovala? Ako je nezadovoljna, ne spava i izuzetno nemirna u zadnje vrijeme, svakako je odvedite na pregled.

hodanje, beba, mama Možda te zanima... Hodanje uz ruke: da ili ne? Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.