Beba Razvoj u 1. godini 25. travnja 2018.

Hodanje uz ruke: da ili ne?

hodanje, beba, mama
Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Što napraviti kad dijete još ne hoda, a stalno želi hodati uz roditeljsku pomoć. Treba li ga voditi za ruke ili ne, odgovara pedijatrica mr.sc. Giovana Armano

Imam djevojčicu staru 11 mjeseci. Sjedi i iz sjedećeg položaja se zna osloniti na koljena i ruke, međutim još ne puže. A i ne hoda. No, uporno se želi dizati i hodati uz pomoć mojih i suprugovih ruku. Traži da joj pružimo ruke i kreće šetati. Znam da nije dobro nahodavati djecu posebice ako sama nisu razvila nekakav stupanj kretanja. Ali ona je jednostavno presretna kad hoda uz našu pomoć. Molim vas da mi kažete što da radim? Da je pustim da plače i da se sama potrudi oko dizanja na noge i hodanja ili joj mogu pomoći dozvoljavajući joj da se osloni na moje ruke?

hodalica, beba Možda te zanima... Hodalica za bebu - da ili ne? Beba

Prema mišljenju fizijatra vjerojatno bi je morali vježbati ili voditi na vježbe da savlada puzanje, zatim dizanje pa onda hodanje. Ja bih vam savjetovala da je nikako ne puštate da plače, povremeno je vodite za rukice, ali joj omogućite i da savlada obrasce podizanja. Stavljajte je uz čvrste predmete, namještaj, da se sama nauči podići i kretati, držeći se uz oslonac.

Ne učite dijete sjediti i hodati, to ometa motorički razvoj

Motorički razvoj zdravog djeteta odvija se potpuno spontano prema prirodnim zakonima kretanja. Dijete će sve motoričke radnje naučiti potpuno samostalno i zato ga nije potrebno "učiti" da sjedi, stoji, hvata, hoda. Između motoričkog i psihičkog razvoja postoji povezanost stoga se često koristi izraz “psiho-motorički” razvoj

beba hoda Možda te zanima... Kada bebe prohodaju? Beba

Dijete s 10 mjeseci ne puže! Je li sve u redu?

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.