Beba Razvoj u 1. godini 11. srpnja 2018.

Bebi se savijaju nožni prsti kad hoda, je li to normalno?

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Mamu brine što desetomjesečna beba, kad stane na noge, ima savinute nožne prste prema dolje, a pedijatrica Mirjana Kolarek Karakaš odgovara treba li se zabrinuti

Imam bebu od deset mjeseci. Porod i trudnoća su bili uredni. Od prije mjesec dana beba se počela dizati na noge te hodati uz potporu. Brine me to što su joj kad stane na noge nožni prsti savinuti prema dolje tj. ispod tabana. Trebamo li se zabrinjavati i kako da to ispravimo?

Možda te zanima... Ne učite dijete sjediti i hodati, to ometa motorički razvoj Beba

Većina djece prohoda do 13. mjeseca života. Ako ne prohoda do 18. mjeseca potrebno je posavjetovati se s liječnikom, no dijete je obično već pod kontrolom liječnika koji o njemu skrbi i koji će već i ranije detektirati zastoj u razvoju. Dijete stoji samo, bez podupiranja, u dobi od 10 mjeseci. Tijekom prvih mjeseci možemo kod njega izazvati tzv. primitivne reflekse koji se tijekom prve godine života izgube. Jedan od tih je i plantarni refleks koji uključuje hvatanje nožnim prstima povijanjem, koji se gubi u dobi od 8-12 mjeseci.

Možda te zanima... Na što trebaš obratiti pažnju kod bebinih stopala? Beba

Kada dijete prohoda hod je u početku nesiguran, koljena su povijena, nožni prsti su okrenuti prema van ili prema unutra. Iz svega toga vidljivo je da povijanje prstiju prema unutra kod vašeg djeteta nije problem. Trebalo bi se zabrinuti u slučaju da dijete hoda po prstima, ne dodirujući petama podlogu. Morali bismo misliti na neku od mogućih neuroloških bolesti, ali i na manje zabrinjavajući uzrok kao što je korištenje hodalice koju baš iz toga razloga pedijatri ne preporučuju. Razvoj djeteta nije identičan kod svakoga, on je određeni genetskim kodom i faktorom okoline.

hodalica Možda te zanima... 3 važna razloga zašto bebe ne trebaju hodalicu Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.