Beba Razvoj u 1. godini 30. rujna 2017.

Stručnjaci upozoravaju na opasnosti hodalica za djecu

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Danas se skoro svi liječnici, ortopedi i pedijatri jako protive upotrebi hodalica. Ali bez obzira na njihove upute te na informacije o broju i ozbiljnosti ozljeda kod djece, roditelji ih i dalje kupuju

U skoro svim trgovinama dječje opreme prodaju se hodalice, iako su po smjernicama stručnjaka, one nepotrebne i zapravo, štetne za dijete. Kanada je prva zemlja koja je zabranila uvoz i distribuciju dječjih hodalica i to još 2004. Njihovo ministarstvo zdravlja odlučilo se na taj potez nakon 12-godišnjeg istraživanja dječjih ozljeda. Ispostavilo se da je u tom vremenskom razdoblju prijavljeno čak 1935 ozljeda nastalih korištenjem dječjih hodalica.

Danas se skoro svi liječnici, ortopedi i pedijatri jako protive upotrebi hodalica. Ali bez obzira na njihove upute te na informacije o broju i ozbiljnosti ozljeda kod djece, roditelji ih i dalje kupuju. Vjeruju da će tako pomoći djetetu da što prije prohoda, dok je zapravo situacija potpuno drugačija. Istraživanja su pokazala da djeca u hodalicama zapravo kasnije prohodavaju. 

hodalica, beba Možda te zanima... Hodalica za bebu - da ili ne? Beba

Negativne strane hodalice su ranije ranije uspravljanje djeteta prilikom čega "umjetni" hod usporava razvoj mišića potrebnih za pravilno hodanje. Opasna je i brzina koju djeca postižu u hodalicama jer se ne mogu sami zaustaviti, a čak ni roditeljima ih nekad nije lako "uloviti". Upravo zbog brzine i ograničenog prostora padovi su puno češći koji kod tako male djece itekako mogu biti opasni. Djeca u hodalicama mogu dohvatiti više površine pa se lakše mogu opeći, otrovati te otkotrljati niz stepenice ili upasti u kadu ili bazen, piše Healthy Children

Dijete koje se samo podiže na noge i uspravlja u najvećem broju situacija će pasti na guzu, dok prevrtanje hodalice uglavnom rezultira padom na glavu. 

hodalica, beba | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock Dijete ne treba požurivati

Danas se zna, nakon brojnih istraživanja, da dijete u motoričkom razvoju i uspravljanju ne treba požurivati. To znači da ga ne treba požurivati da samo sjedi, niti da se samo uspravlja niti da samo hoda. 

Dijete koje se samo naučilo dizati i hodati uz rub, bilo kauča, krevetića ili komode, samo će se ustabiliti i tako će se prirodno razvijati kralježnica i cijelo tijelo. Isto se događa i s posjedanjem. Ako dijete stavljate u sjedeći položaj, a ono za to nije fizički spremno, na njegovu kralježnicu i trticu se vrši pritisak, što može rezultirati iskrivljenjima kralježnice te njezinim nepravilnim razvojem. 

Možda te zanima... Ne učite dijete sjediti i hodati, to ometa motorički razvoj Beba

Ako dijete nije spremno za samostalno hodanje, a stavlja ga se u hodalicu, to pak može nepovoljno utjecati na razvoj i stopala i kralježnice. Dijete u svom razvoju treba proći kroz fazu samostalnog podizanja u stranu pa u sjedeći položaj, potom četveronožni položaj na podu iz kojeg se s rukicama pomaže dignuti u stojeći položaj, samostalno stajanje, hodanje u stranu i potom samostalno ravno hodanje. 

Hodalice i ljuljačke mogu štetiti normalnom razvoju motorike 

Fizioterapeutkinja Marina Kovačević kaže da dijete ne treba posjedati jer to može biti opasno za razvoj kralježnice. Ne preporučuje ni ljuljačke i hodalice.

"Noge su u ljuljački ispružene, što je u prvim mjesecima štetno. Hodalice uskraćuju normalne faze razvoja motorike: ustajanje iz četveronožnog položaja, održavanje ravnoteže te hod u stranu. Dijete ima neprirodan položaj što je nepovoljno za razvoj stopala", kaže Kovačević. 

"Hodalice i slična ‘pomagala’ za prohodavanje ni u kom slučaju nisu preporučljiva. Dokazano je da mogu negativno utjecati na motorički razvoj djeteta, pa čak izazvati i deformacije nogu. Opasne su i zbog mogućih padova i trauma. Hopsalice i takozvani ‘jumperi’ također nisu preporučljivi", rekao je ortoped Saša Tiefenbach za Klokanicu.

"Mala djeca nemaju mobilnosti, reflekse, niti razvijeno kognitivno mišljenje potrebno da sigurno koriste hodalice", stoji u izvješću kanadskog Ministarstva zdravlja, piše BBC.

Anita Sopić Surać, cipelice Možda te zanima... Kakve cipelice odabrati za prve korake? Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.