Beba Razvoj u 1. godini 19. svibnja 2020.

7 savjeta kako potaknuti razvoj dječjeg mozga

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Tijekom prve godine, mozak djeteta razvija se nevjerojatnom brzinom, a u tom razvoju dodatno pomaže okruženje u kojem se dijete nalazi

Prva godina djetetovog života je najvažnija kada je u pitanju razvoj moždanih stanica. Tijekom tog razdoblja, mozak djeteta razvija se nevjerojatnom brzinom, a u tom razvoju dodatno pomaže okruženje u kojem se dijete nalazi. Zbog toga je vrlo važna svakodnevna interakcija s vašim djetetom, kako bi njegova okolina bila što više stimulirajuća za razvoj moždanih stanica.

1. Uključi dijete u kućne aktivnosti. Pokažite mu kako izgleda prostor i okolina u kojoj živi, ​​tako što ćete provoditi vrijeme u šetnji, upoznati ga s predmetima, oblicima, teksturama, bojama u kući.

beba Možda te zanima... Najčešće greške koje usporavaju razvoj dječje inteligencije Beba

2. Čitaj djetetu slikovnice. Pritom, proizvodite različite zvukove koji predstavljaju određene životinje, govorite nazive boja i oblika, imenujte predmete. Izmislite svoju priču i često je ponavljajte, povezujući je s nekim situacijama koje su vam se tog dana dogodile.

3. Upoznaj svoje dijete s vršnjacima, starijom djecom i drugim odraslim osobama. Odlazite na igrališta ili u parkove. Pustite dijete da se igra s drugom djecom, jer to će mu pomoći u učenju i usvajanju društvenih vještina.

Možda te zanima... Dr. Rajović: Roditelji od rođenja bebe rade greške koje štete razvoju Beba

4. Pričaj s djetetom kada god je to moguće. Kada se igrate, mijenjate pelenu, šetate, jedete ili radite bilo koju drugu aktivnost, pričajte o bilo čemu i izbjegavajte koristiti mnogo gestikulacija, deminutiva ili "dječjih riječi". Trudite se koristiti pune rečenice, jednostavan i pravilan rječnik, koji biste koristili i u razgovoru s odraslom osobom.

5. Kada kupuješ igračke, kupujte one koje stimuliraju aktivnost mozga. To mogu biti različite slagalice, igračke koje se pokreću povlačenjem konopca, guranjem, igračke koje proizvode zvukove i svjetlost.

Možda te zanima... Ne učite dijete sjediti i hodati, to ometa motorički razvoj Beba

6. Uredi dječju sobu. Neka bude vesela u šarenim bojama i različitim oblicima. Vizualna stimulacija potiče razvoj moždanih stanica, jer boje kod djeteta potiču radoznalost i koncentraciju. Na zid objesite šarene slike i fotografije, na pod stavite šareni tepih.

video Možda te zanima... Kako televizija djeluje na dječji mozak? Vrtić

7. Djeca imaju različite karaktere, pa tako i različite ukuse od samog rođenja. Potrudite se da otkrijete što se vašem djetetu sviđa, a što ne, pa prilagodite okruženje njegovim zahtjevima.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.