Beba Dojenje 31. srpnja 2017.

Što dojilje (ne) trebaju jesti za pravilan rast i razvoj djeteta

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Za vrijeme trudnoće možete jesti razne namirnice kako biste zadovoljile svoje potrebe i želje, no jednom kad se dijete rodi, vaš se jelovnik mora malo smanjiti. Važno je da nastavite s redovnim obrocima koji su zdravi i sadrže sve hranjive tvari potrebne vašoj bebi

Nije svaka trudnoća ista pa tako ni organizam djeteta. Svako će dijete različito reagirati na pojedine namirnice. Dok sami ne ocijenite koje namirnice i sastojci smetaju vašem djetetu, mi vam donosimo one koje struka ističe kao namirnice koje trebate izbjegavati sve dok dojite dijete.

 • voljena čokolada - poznato je kako čokolada sadrži teobromin koji ima sličan učinak kao i kofein. Ako dnevno konzumirate više od 750 mg kofeina ili teobromina, postoji mogućnost da će dijete biti nervozno i imati problema sa spavanjem.
 • kiseli agrumi – limun, naranča, limeta i grejp samo su neki od izvora vitamina C. Međutim, njihova kiselost može iritirati želudac vašeg djeteta koji se još ne može nositi s takvom kiselinom pa dolazi do pojave osipa, pljuvanja ili nervoze kod bebe. Radije konzumirajte ananas, jagode i mango.
 • brokula, luk, kupus i krastavac – iako nema znanstvenog dokaza, velik broj majki primijetio je kako nakon konzumiranja ovih namirnica njihovo dijete ima problem s vjetrovima.
 • ribe s visokim postotkom žive – to su skuša, morski pas, sabljarka i slično. Živa se može pojaviti u mlijeku kojim dojite dijete, što dugoročno može imati utjecaj na neurološki razvoj djeteta. Ako konzumirate ribu, potrebno ju je najprije termički obraditi na najmanje 62 stupnja celzijusa.
 • peršin, pepermint i kadulja – zaustavljaju produkciju mlijeka, stoga trebate izbjegavati ove biljke sve dok dojite dijete. Kada dojenju dođe kraj i želite zaustaviti proizvodnju mlijeka, konzumirajte čaj od peperminta.
 • mliječni proizvodi – bebe često loše reagiraju na kravlje mlijeko. Ako vaše dijete povraća ili primijetite probleme s kožom i spavanjem, prestanite konzumirati mliječne proizvode ili uzimajte samo one organske.  | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Primijetite li reakciju djeteta poput proljeva ili osipa i sumnjate na hranu, konzultirajte se s liječnikom. Izbjegavajte namirnice za koje smatrate da izazivaju reakciju kod vašeg djeteta i pratite promjene narednih tjedan dana. Kako biste za to vrijeme dijete dojili mlijekom obogaćenim hranjivim tvarima koje su mu potrebne za pravilan rast i razvoj, povećajte unos ovih namirnica.

 • zobena kaša – sprečava pojavu dijabetesa nakon trudnoće, a usto poboljšava probavu jer sadrži vlakna i daje energiju. Možete je konzumirati u obliku kolačića napravljenih od zobene kaše.
 • losos – bilo da je kuhan, pržen ili spremljen na žaru, velik je izvor esencijalnih masnih kiselina. Pojačava rad hormona zaduženih za laktaciju i povećava proizvodnju mlijeka te ga čini hranjivijim. Jeftinija namirnica koja također pomaže u poboljšanju kvalitete vašeg mlijeka jest mrkva.
 • špinat i repa – sadrže željezo, kalcij i folnu kiselinu. Sve ove namirnice pomoći će vam ako ste anemični, a vašu će bebu osnažiti.
 • bosiljak – njegovo lišće velik je izvor antioksidansa. Ima smirujući učinak koji je važan tijekom dojenja te povećava razinu imuniteta kod bebe.
 • smeđa riža – prema istraživanju objavljenom u Svjetskom časopisu za farmaceutsku i životnu znanost (WJPLS), smeđa riža poboljšava proizvodnju majčina mlijeka. Potiče laktaciju te majci daje dodatnu energiju i povećava joj apetit kako bi mogla jesti što više hranjivih namirnica.

Osim prirodnih izvora hranjivih tvari, stručnjaci savjetuju i unos dodataka prehrani. Vrlo je važno da ne zanemarite i činjenicu kako na kvalitetu vašeg mlijeka utječe i stres te nedovoljna količina odmora. Brinite o svom tjelesnom i duhovnom zdravlju i dijete će vam biti zahvalno. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.