Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 23. lipnja 2019.

9 zabavnih načina za poticanje razvoja kod male djece

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Stručnjaci vjeruju da su prve godine života najvažnije za razvoj i učenje, ali ponekad ti se može činiti da je teško smisliti nove načine za zabavno učenje. Donosimo ti devet novih ideja koje te mogu inspirirati

1. Iskoristi vrijeme dok čitaš priče za novo učenje

Dok čitaš slikovnice probaj mališanu ukazati na nove detalje u priči. Gledaj crteže i pitaj što je sve vidio, pokaži mu nove detalje, oblike i boje te postavljaj apstraktna ("Zašto misliš da je pas to napravio?") i konkretna pitanja "Jesi li primijetio bijelog psa?".

2. Igraj se na kiši

Skočite zajedno u lokve. Sjednite u mokru travu. Iako ti može zvučati jako neuredno, to je zabavan način da dijete nauči što je mokro i suho, ali i da se nasmiješ i naučiš ga da se veseli svim vremenskim uvjetima.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

3. Pusti dijete da ponekad bude šef

Gradi djetetovo samopouzdanje tako da mu daješ da izabere između dviju mogućnosti; plava ili bijela boja tanjura za vrijeme ručka. Naučit će polako donositi odluke, ali i shvatit će da su njegove odluke važne te će tako vrlo lako naučiti nazive za boje i stvari.

djeca dječaci bebe igra Možda te zanima... Nemojte zaboraviti, igra je ključna za razvoj Vrtić

4. Igra oblačenja

Pusti dijete da se igra s vašim starim košuljama, zimskim šeširima, šalovima ili rukavicama. Neka te dijete njegova kreativnost i mašta odvedu u neku priču. Navedi ga da smisli svoju priču o stvarima i ispriča ti je uz pomoć odjeće.

5. Ponovno izvuci stare igračke iz kutije

Iako ti se čini da se mališan više ne želi igrati s nekim igračkama i da su zato završile na dnu kutije, dijete se samo zaboravilo na njih. Ponovno ih izvuci i daj ih djetetu, iznenadit ćeš se kako će naći nove načina za igru. 

6. Pričaj o osjećajima

Zagrli dijete prije spavanja i pitaj ga što ga je učinilo sretnim tijekom dana ili jako tužnim. Što ga je razljutilo ili zbog čega je ponosan? Pomoći ćeš mu da shvati kakav je mu je dan bio, razumije što je prošlo vrijeme i nauči kako se zovu njegove emocije.

igre, igranje, obitelj | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

7. Tražite različite kukce u parku

Pokaži djetetu različite fotografije kukaca u prirodi (leptir, bubamara, cvrčak), a zatim prošetajte do prvog parka i probajte ih naći.

mama i beba komunikacija prstima Možda te zanima... Igre prstićima i druge aktivnosti za razvoj fine motorike Vrtić

8. Obavljajte male poslove zajedno

Malena djeca mogu pomoći kad treba složiti rublje na svijetle i tamne boje ili izabrati svoju odjeću. Učit ćeš ih radnim navikama, ali i zabaviti se kroz te male kućne poslove. 

9. Kroz igru se lako uči

Skupi nekoliko šalica različitih veličina ili plastičnih posuda i pusti da tvoje dijete sipa vodu iz jedne posude u drugu. Ponekad će biti više vode, a ponekad i premalo. Možda će sve biti mokro, ali razgovarajte o tome koje su šalice veće, a koje manje te ga učite kroz igru.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.