Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 3416 prikaza 17. lipnja 2018.

9 zabavnih načina za poticanje razvoja kod male djece

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Stručnjaci vjeruju da su prve godine života najvažnije za razvoj i učenje, ali ponekad vam se može činiti da je teško smisliti nove načine za zabavno učenje. Donosimo vam devet novih ideja koje vas mogu inspirirati

1. Iskoristite vrijeme dok čitate priče za novo učenje

Dok čitate slikovnice probajte mališanu ukazati na nove detalje u priči. Gledajte crteže i pitajte što je sve vidio, pokažite mu nove detalje, oblike i boje te postavljajte apstraktna ("Zašto misliš da je pas to napravio?") i konkretna pitanja "Jesi li primijetio bijelog psa?".

2. Igrajte se na kiši

Skočite zajedno u lokve. Sjednite u mokru travu. Iako vam može zvučati jako neuredno, to je zabavan način da dijete naučite što je mokro i suho, ali i da se nasmijete i naučite ga da se veseli svim vremenskim uvjetima.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

3. Pustite dijete da ponekad bude šef

Gradite djetetovo samopouzdanje tako da mu dajete da izabere između dviju mogućnosti; plava ili bijela boja tanjura za vrijeme ručka. Naučit će polako donositi odluke, ali i shvatit će da su njegove odluke važne te će tako vrlo lako naučiti nazive za boje i stvari.

djeca dječaci bebe igra Možda te zanima... Nemojte zaboraviti, igra je ključna za razvoj Vrtić

4. Igra oblačenja

Pustite dijete da se igra s vašim starim košuljama, zimskim šeširima, šalovima ili rukavicama. Neka dijete njegova kreativnost i mašta odvedu u neku priču. Navedite ga da smisli svoju priču o stvarima i ispriča vam je uz pomoć odjeće.

5. Ponovno izvucite stare igračke iz kutije

Iako vam se čini da se mališan više ne želi igrati s nekim igračkama i da su zato završile na dnu kutije, dijete se samo zaboravilo na njih. Ponovno ih izvucite i dajte ih djetetu, iznenadit ćete se kako će naći nove načina za igru. 

6. Pričajte o osjećajima

Zagrlite dijete prije spavanja i pitajte ga što ga je učinilo sretnim tijekom dana ili jako tužnim. Što ga je razljutilo ili zbog čega je ponosan? Pomoći ćete mu da shvati kakav je mu je dan bio, razumije što je prošlo vrijeme i nauči kako se zovu njegove emocije.

igre, igranje, obitelj | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

7. Tražite različite kukce u parku

Pokažite djetetu različite fotografije kukaca u prirodi (leptir, bubamara, cvrčak), a zatim prošetajte do prvog parka i probajte ih naći.

mama i beba komunikacija prstima Možda te zanima... Igre prstićima i druge aktivnosti za razvoj fine motorike Vrtić

8. Obavljajte male poslove zajedno

Malena djeca mogu pomoći kad treba složiti rublje na svijetle i tamne boje ili izabrati svoju odjeću. Učit ćete ih radnim navikama, ali i zabaviti se kroz te male kućne poslove. 

9. Kroz igru se lako uči

Skupite nekoliko šalica različitih veličina ili plastičnih posuda i pustite da vaše dijete sipa vodu iz jedne posude u drugu. Ponekad će biti više vode, a ponekad i premalo. Možda će sve biti mokro, ali razgovarajte o tome koje su šalice veće, a koje manje te ga učite kroz igru.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.