Beba Razvoj u 1. godini 01. srpnja 2017.

5 neobičnih stvari koje bebe rade

beba smijeh
Foto: Thinkstock ; Bebe nam se smiju jer vole kad smo sretni
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Bebe tek upoznaju svijet i ponekad znaju biti čudne. I raditi čudne stvari koje nama izgledaju besmisleno. No, sve je to dio razvoja malog djeteta i stvari oko kojih se ne trebate brinuti

Ja sam ptica? Ja sam avion?

Jedan od refleksa koje bebe imaju je takozvani moro refleks, kojim se štite od pada. Kad god vaše dijete ima osjećaj (s pravom ili ne) da pada ili se iznenada uplaši, može baciti ruke na obje strane, kao da pokušava letjeti. "Ako je majka slučajno počela ispuštati dijete, ono će se refleksivno primiti za nju i time 'kupiti' par važnih sekundi kako bi ga uspjeli zadržati", objašnjava DeAnn Davies, čija je specijalnost rani razvoj djeteta u američkoj bolnici Scottsdale Healthcare za Parenting.com.

Iako je šokantno kad prvi put vidite svoju bebu u "akciji", ovaj refleks je znak da se bebin živčani sustav pravilno razvija i većinom nestaje poslije trećeg mjeseca života.

beba Možda te zanima... Simptomi kod novorođenčeta zbog kojih ne trebaš brinuti Beba

Istražuju svoje tijelo

Vrijeme je za mijenjanje pelene. Sve je kao i obično, ali odjednom bebine ruke krenu prema dolje. Zašto to sad radi? Je li to normalno? Nemojte brinuti, normalno je. 

Bebe otkrivaju svoje spolne organe između petog i sedmog mjeseca. Oni se diraju iz čiste znatiželje, otkrivajući nove dijelove svog tijela. "Ako razmislite, vaše dijete se puno igra i otkriva svoje ruke i noge, ali to ne privlači vašu pažnju", objašnjava doktor Peter Vishton. Ako vam ovaj način bebinog istraživanja stavlja u neugodnu situaciju, probajte joj dodati u ruke igračku kako bi preusmjerili pažnju.

mama, beba | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock  

Štucanje koje ne prestaje

Štucanje kod beba je još jedna od neobičnih pojava. Vama može biti neugodno kad vas ulovi štucanje, a zamislite kako je vašoj bebi. Nemojte se iznenaditi ako primijetite i da je u grču koji zna potrajati i cijelu minutu.

Bebino štucanje je još uvijek misterija, ali neki stručnjaci objašnjavaju da do njega dolazi jer bebe još nisu u potpunosti uskladile gutanje i disanje. "Štucanje počinje kad beba pokušava gutati u isto vrijeme kad udiše. Traje toliko dugo jer još uči kako razmrsiti te loše obrasce, a jednostavno joj treba više vremena nego starijem djetetu ili odraslom čovjeku, kako bi uskladila disanje", objašnjava psiholog Peter Vishton, istraživač na američkom Collegeu of William and Mary.

Štucanje možete probati zaustaviti dojenjem ili bočicom.

  Možda te zanima... Poskakuje ti trbuh? Beba štuca! Trudnoća

Privlače pažnju kašljem

Radite ručak ili malo pospremate, kad odjednom čujete bebu kako kašlje. Potrčite do nje kako bi provjerili je li sve u redu, a ona vas dočeka s vragolastim osmijehom. Ponovno zakašlje i čeka vašu reakciju. Slobodno se nasmijte skupa s njom. Još je premala kako bi shvatila priču o dječaku koji je stalno vikao vuk.

Ovakvo bebino ponašanje je šarmantan dokaz da sve više postaje društveno biće. "Oko šestog mjeseca, kad lažni kašalj prvi put počinje, bebe stvarno počinju shvaćati kako svijet funkcionira. Vaše dijete je primijetilo da kada netko kašlje, vi ste zabrinuti pa radi isto kako bi dobila pozornost", objašnjava Vishton. Komunicirajte s njom, nasmijte se, čak možete i uzvratiti lažni kašalj.

beba kolijevka krevetić | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

 

Znaju ustati, ali ne znaju sjesti

Oko desetog mjeseca starosti, dijete će se početi dizati na noge uz namještaj. No, tu dolazi do problema jer će mu trebati vremena da odgonetne kako ponovno sjesti. Spuštanje guzicom prema dolje stvar je prakse i koordinacije i mada nama izgleda smiješno, bebi nije.

Pripremite se da će vas po noći buditi plač "nasukanog" djeteta koje stoji uspravno u krevetiću i ne zna što bi. Pokušajte mu što manje pomagati, neka se samo nauči sjedenju. Preko dana ispod njega stavite jastuk iako su šanse da se ozbiljno ozlijedi male. Pelene čuvaju njihovu guzu.

Možda te zanima... Ne učite dijete sjediti i hodati, to ometa motorički razvoj Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.