Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 10. lipnja 2016.

Korisni savjeti za uspavljivanje djeteta

Dijete spava
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Donosimo nekoliko savjeta koji će pomoći vašim najmlađima samostalno spavati

Strah od samostalnog spavanja je uobičajena pojava među malom djecom. Ona imaju vrlo razvijenu maštu i mogu biti jako uplašena i nervozna zbog samostalnog spavanja. Donosimo nekoliko savjeta koji će pomoći vašim najmlađima da lakše prihvate ovu promjenu.

1. Planirajte unaprijed

Nemojte odjednom staviti vaše dijete da spava samo. Trebali biste to isplanirati i smisliti način kako tu akciju provesti u djelo. Prvi korak je da im omogućite da zaspe sami, čak i kada oni spavaju s vama. Zatim, neka preko dana spavaju sami u sobi. Kada se upoznaju sa svojom sobom, lakše će spavati sami preko noći.

Jednostavne metode koje djetetu olakšavaju odlazak na spavanje

2. Osigurajte sigurnost

Ostaviti vaše dijete da spava samo ne znači da biste trebali izbjegavati pružati im svoju prisutnost. Oni trebaju osjećati da ste vi blizu njih, kad god im nešto zatreba. Možete pokušati s posjetom od deset minuta. Recite im da ćete doći svakih 10 minuta u sobu dok oni spavaju.

3. Provedite vrijeme u mraku

Ako se vaše dijete boji mraka, provođenje vremena u tami je jedini način da se riješi tog straha. Ugasite svjetla i provedite neko vrijeme igrajući se verbalno s njim.

Koliko sati sna treba dijete od rođenja do četiri godine?

4. „Laku noć“ rutina

Čaša toplog mlijeka, pranje zuba, izgovaranje: „Laku noć“ ili čitanje priče za laku noć učinit će njihovo spavanje ugodnim, umjesto zastrašujućeg sna. Nakon toga, pomoći ćete djetetu da shvati kako je spavanje dio svačije dnevne rutine.

5. Uklonite smetnje

Pobrinite se da uklonite bilo kakve zvukove, svjetla i slično, što bi moglo ometati dječji san i odvraćati mu pažnju.

Kako pomoći djetetu da prihvati spavanje u svojoj sobi?

6. Neka spava samo

Najčešća pogreška koju čine roditelji je da odvedu dijete na spavanje, zaspe s njim, te ih ostave tijekom noći, kada dijete duboko spava. To nikada neće osigurati siguran san djeteta. Dopustite im da samo zaspi.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.