Beba Zdravlje i njega bebe 05. studenoga 2015.

Nikad ne ostavljajte bebu samu dok spava u autosjedalici!

beba, auto sjedalica
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Beba stara 11 tjedana iz Oklahome umrla je od gušenja nakon što je ostavljena da spava u autosjedalici. Stručnjaci stalno upozoravaju da se djecu ne smije ostavljati samu u autosjedalicama bez nadzora

Nedavno je jedna beba u Oklahomi preminula nakon što je ostavljena da spava u autosjedalici. Djelatnica jaslica ostavila je Shepharda Dodda, starog samo 11 tjedana, da spava u autosjedalici, a kad se vratila našla ga je potpuno plavog i bez svijesti. Nakon što ga je hitna odvezla u bolnicu, liječnici mu nisu mogli spasiti život.

"Uspjela sam ga poljubiti u čelo kad su ga vozili, ali bio je hladan i znala sam što će se dogoditi", rekla je mama Ali. No za mamu i tatu ova tragedija još je teža jer znaju da se mogla spriječiti. Naime, samo 11 dana prije Shephardove smrti, jaslice su dobile upozorenje o opasnosti ostavljanja djece u autosjedalici. Djelatnica jaslica nije poslušala ovaj savjet i od tada su ove jaslice zatvorene.

Shephard je umro zbog gušenja uzrokovanog položajem u kojem je ležao. Bio je zamotan u deku, a u snu mu je brada pala na prsa, što je uzrokovalo gušenje. "Dio našeg života je uništen, ništa više neće vratiti naše dijete", rekao je otac Derek, koji s Ali ima i petogodišnjeg sina Presleya.

Stručnjaci upozoravaju da se ovakve tragedije moraju spriječiti i da roditelji i svi koji brinu o djeci moraju biti svjesni opasnosti od ostavljanja beba da spavaju u autosjedalicama na dulje vrijeme.

Korisni savjeti kako spriječiti smrt u autosjedalici 

  • Najsigurnije mjesto za spavanje bebe je u krevetiću ili kolijevci i to na leđima i u istoj prostoriji u kojoj je roditelj ili staratelj
  • Dijete ne smije spavati u autosjedalici u kući
  • Pazite na bebin vrat dok spava
  • Pri kupnji autosjedalice, pazite da je prikladna dobi djeteta i ispravno postavljena
  • Budite sigurni da i bake i djedovi i drugi staratelji znaju postaviti autosjedalicu i gledajte ih dok to probaju napraviti
  • Kad god je to moguće, djecu koja putuju u atosjedalicama neka budu pod nadzorom odgovorne odrasle osobe
  • Ako se vozite sami i na velike udaljenosti, koristite stanke za provjeravanje djeteta
  • Bebe ne mogu kontrolirati svoju tjelesnu temperaturu i brzo se ugriju. Kad ste u automobilu, maknite bebi s glave kapu ili kapuljaču, jer bebama najviše topline izlazi preko glave
  • Pazite na debele zimske jakne. Iako je je vani hladno, unutrašnjost automobila brzo se zagrije. Najbolji su prirodni materijali, a ne poliester ili druge umjetne materijale.

Pedijatar upozorava: vozite dijete u autosjedalici!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.