Beba Razvoj u 1. godini 04. lipnja 2023.

Četiri zamke koje odmažu kod uspavljivanja bebe

Foto: Freepik ; Uspavljivanje bebe
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Otkrij u koje zamke upadaš kao mladi roditelj i inspiriraj se nježnim rješenjima koji se oslanjanju na pozorno osluškivanje potreba bebe i bogato iskustvo drugih roditelja. Saznaj kako bebi možeš pružiti nježnu podršku da lagano utone u san - svaki dan

1. Beba ostaje duže budna

Dosta roditelja misli da će beba bolje i duže spavati, ako ostane duže budna. Čekate da joj se kapci sami zatvore i ostavljate ju da do 10 sati navečer gleda okolo. To je prva zamka: kad su premorene, spavaju lošije. Prekasni odlazak u krevet dovodi djecu u 'hiperaktivni mod' i  puno se teže mogu opustiti i zaspati te se češće bude. Kod novorođenčeta još nema pravila, ali kad beba navrši tri, četiri mjeseca, pravo vrijeme za odlazak u krevet je sedam ili osam sati navečer. Čim prekršite rutinu, nastaju problemi.

2. Često spavanje u pokretu

Ako beba često zaspi u kolicima, olakšava vam obavljanje obaveza, ali bebe koje se nauče spavati u pokretu teško će zaspati u krevetiću, što će vam stvoriti probleme. Ako 'ulove' pola sata sna u kolicima, znači da im spavanje nije dosljedno. A bebe vole rutinu i dosljednost. Za bebu je važno da zna kad je vrijeme za pripremu za spavanje i koje su rutine prije uspavljivanja.

Možda te zanima... Dobronamjerni savjeti za uspavljivanje beba koje ne trebaš slušati Beba

3. Podizanje bebe čim zaplače

Prirodna je reakcija da želite bebu iste sekunde podići i utješiti ju, čim čujete da zaplače. No, nekad to može biti i kontraproduktivno. Bebe u snu znaju plakati i 'pričati', dok sanjaju što su proživjele taj dan. Nije svaki zvuk koji dijete proizvede u snu poziv u pomoć. Ako mislite da se dijete može samo umiriti i zaspati, nemojte odmah dotrčati i podići ga. Dajte mu malo vremena da se pokuša smiriti samo. 

Možda te zanima... 10 najvećih pogrešaka kod uspavljivanja djeteta Beba

4. Ljuljuškanje dok ne zaspi

Teško je izbjeći ovu zamku jer kad beba dođe, uz hranjenje i presvlačenje, ljuljuškanje u naručju je skoro pa sve što radite. Novorođenčad jede svaka dva do tri sata, a njihovi ciklusi buđenja iz sna su još kaotični i često zadrijemaju na kraju obroka. Dok se beba još privikava na život izvan maternice, ljuljuškanje i hranjenje kako bi zaspala je u redu. Oko četvrtog mjeseca počinju stvarati rutine spavanja. U tom trenutku, hranjenje ili ljuljanje može postati problem, ako je to jedini način na koji će vaša beba zaspati. Pošto se bude dva do šest puta po noći, svaki put kad se promeškolji, morat ćete ju ljuljuškati.

Možda te zanima... Je li uspavljivanje bebe u naručju dobra ili loša navika? Beba

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.