Beba Zdravlje i njega bebe 30. travnja 2018.

Najučinkovitiji rituali uspavljivanja za bolji san

beba
Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Bebe vole rutinu i osjećaj sigurnosti. Kreiranjem dnevnih rituala ojačat ćete i emocionalnu vezu s djetetom. Pronađite nježnu podršku u ritualima i osigurajte bebi lagan i siguran san

Mnogi stručnjaci za dječji razvoj preporučuju stvaranje rituala uz koji će se beba opustiti i na ugodan način utonuti u san. Bebe vole rutinu jer im daje osjećaj sigurnosti

Najprije treba odrediti kad je vrijeme za spavanje. Kasnije će rituali koje radite prije uspavljivanja ujedno biti i znak da je vrijeme za spavanje. To vam u budućnosti može pomoći da izbjegnete borbe oko odlaska u krevet. 

Možda te zanima... Dobronamjerni savjeti za uspavljivanje beba koje ne trebaš slušati Beba

Masaža i kupanje za bolje opuštanje

Večernje kupanje jedan je od najčešćih rituala prije spavanja. U kupku možete dodati kap lavande ili maslinovog ulja, od kojeg će bebina koža biti mekana, a i pomoći će bebi da se opusti i umiri. Masaža utječe na emocionalni i motorički razvoj, ali i poboljšava kvalitetu sna. Zbog toga je jedan od idealnih rituala za uspavljivanje, koji ujedno na poseban način jača osjećaj bliskosti s roditeljom.

Jednostavne metode koje djetetu olakšavaju odlazak na spavanje

Dojenje i povijanje prokušani su rituali

Zasigurno najjednostavniji i najučinkovitiji ritual je dojenje, iako je poželjno da ne bude i jedini. Ako ne dojite, dojenačka formula će poslužiti, a kad beba naraste šalica toplog mlijeka može ostati ritual prije spavanja. Povijanje je metoda koja se koristila i prije više tisuća godina, a u nekim rodilištima se bebe i danas povijaju. Bebino tijelo do vrata se zamota u laganu dekicu kako bi se ograničili pokreti rukama i nogama kako bi se beba smirila. Povijene bebe se osjećaju sigurno, kao u maternici. Važno je naglasiti da nije dobro povijati starije bebe.

Majčin glas najbolje umiruje

Uspavanke imaju lagani, ljuljajući tempo što olakšava uspavljivanje. Pomažu djeci da se opuste, a uz to razvijaju glazbenu nadarenost i ljubav prema glazbi. Majčin glas smiruje bebu pa im tako možete i čitati. Važno je da čitanje postane ritual uvijek u istom terminu, navečer prije spavanja ili uz poslijepodnevni odmor.

Kako naučiti bebu da sama zaspi?

Možda te zanima... 10 najvećih pogrešaka kod uspavljivanja djeteta Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.