Beba Razvoj u 1. godini 15. ožujka 2017.

Učinkovite metode koje pomažu kod uspavljivanja bebe

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Odmor je nešto za čime žude svi novopečeni roditelji, a ne ide svima baš od ruke uspavljivanje svojih beba. Ne brinite, sigurno niste sami u tome i uvijek postoje načini, samo morate naći pravi za svoju bebu

Roditeljima je najvažnije da njihova beba bude zdrava i sretna, a nakon toga bi sigurno voljeli da beba spava dovoljno dugo kako bi se stigli odmoriti.

Ovih nekoliko metoda moglo bi vam pomoći u tome:

Metoda: Podigni, utješi, spusti

Ova metoda sastoji se od ponavljanja određenih radnji sve dok beba ponovno ne zaspi:

 • Promatrajte bebu i uočite znakove koji ukazuju na to da je pospana- zijeva, trlja okice i slično.
 • Spustite je u krevetić dok je još uvijek budna, ali na dobrom putu da utone u carstvo snova.
 • Ako protestira i neće zaspati, podignite je u naručje, umirite je šapatom izgovarajući tiho 'šššš' dok ne prestane plakati, a potom je ponovno spustite u krevetić.
 • Svaki put kada se beba uznemiri, ponavljajte proceduru "podigni, utješi i spusti" sve dok ne zaspi. Beba će naposljetku shvatiti da nakon podizanja i izgovaranja 'šššš' slijedi spuštanje u krevetić (i ništa drugo!). Tada će se 'pomiriti sa sudbinom' i zaspati.

Kada usavršite ovu metodu uspavljivanja, bit će dovoljno izgovoriti 'šššš', pa da beba utone u san.

beba spavanje Možda te zanima... Najčešće greške kod uspavljivanja bebe Beba

 

Metoda: Postupno produživanje plača

Glavna stavka ove metode je u tome da ne skačete iz kreveta čim beba zaplače, već postupno produžavate vrijeme od trenutka kada zaplače do trenutka kada ćete reagirati.

 • Nakon kupanja, presvlačenja i hranjenja, budnu bebu spustite u krevetić, pomazite je, poljubite, poželite joj laku noć i izađete iz prostorije.
 • Ako zaplače, a šanse su 99% da hoće, pričekajte par minuta prije nego što ponovo uđete u njezinu sobu. Nemojte je podizati iz krevetića nego ju ušuškajte, pomazite i ponovno izađite.
 • Postoji velika vjerojatnost da će se ponovno rasplakati, ali ovaj put pričekajte malo više prije nego što ponovo uđete u sobu. Ponavljajte proceduru i postepeno produžujte vrijeme ponovnog ulaska u sobu.

beba san spavanje | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Metoda: Kontrolirano tješenje

Ovaj način uspavljivanja je unaprijeđena i pojednostavljena verzija prethodno opisane metode.

 • Spustite bebu u krevetić ušuškajte je, pomazite i izađite iz prostorije. Pričekajte minutu ili dvije, zatim se vratite provjeriti je li dijete zaspalo. Učinite to prije nego što se rasplače.
 • Ako beba nije zaspala nego ste je zatekli u fazi koja prethodi plakanju, čučnite pored krevetića i pričekajte da zaplače. Zatim je nježno pomazite po leđima, tiho izgovarajući neke umirujuće riječi. Čim se umiri prestanite je maziti, ali ostanite pored krevetića još koju minutu pa onda izađite iz prostorije.
 • Ako beba nastavi prosvjedovati, pričekajte četiri minute i ponovite cijeli proces opisan u trećem koraku.
 • Ponavljajte postupak sve dok beba ne zaspi. Tada je okrenite na leđa, pokrijte i izađite iz sobe.
 • Ako se dogodi da ni nakon sat vremena beba još nije zaspala, ponudite joj vodu ili ju nahranite, a zatim ponovite cijeli postupak.
beba Možda te zanima... Najučinkovitiji rituali uspavljivanja za bolji san Beba

Metoda: Uspostavljanje rutine spavanja

Stručnjaci tvrde da je ova metoda najdjelotvornija, ali iziskuje najviše vremena i truda.

 • Ovdje je najbitnije da se uspostavi večernja rutina nakon kojeg će djetetu s vremenom postati jasno kada je došlo vrijeme za ići spavati.
 • Uobičajeni postupci koji daju dobre rezultate su: kupanje, oblačenje, hranjenje, priča za laku noć, spuštanje u krevetić u trenutku kada primijetite da se bebi sklapaju oči.
 • Ako se probudi tijekom noći, samo priđite krevetiću, pomazite dijete, ali pritom ne govorite ništa. Bitno je da tijekom večeri i noći vlada tišina da bi dijete naučilo da se noću ne radi ništa drugo osim što se spava.
 • Uporno, svake večeri, ponavljajte istu proceduru. Nakon dva, tri tjedna primijetit ćete da beba počinje zijevati u točno određeno vrijeme i sama traži da je stavite u krevet. Naravno, svaki put morate poštivati sve korake vaše rutine.
beba, spavanje Možda te zanima... Šaptačica bebama otkriva kako znati kad je bebi vrijeme za spavanje Beba

Što ako nijedna od ponuđenih metoda ne pomogne?

Ne paničarite i ne gubite nadu. Napravite kratkotrajnu pauzu od nekoliko dana, pa pokušajte još jednom. Odaberite metodu koja se najbolje uklapa u vaš način života, odnosno onu koja ga najmanje remeti. I naravno, budite ustrajni!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.