Beba Razvoj u 1. godini 25. srpnja 2016.

Znate li koje su česte greške kod uspavljivanja bebe?

beba spavanje krevetić
Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kako bi vam pružili podršku tokom neprospavanih noći, potražili smo inspiraciju u prirodi majčinstva i iskustvima drugih roditelja. Saznajte kako vam ustaljena dnevna rutina može pomoći da vaša beba lakše utone u san

Uspavljivanje je vrijeme kada dijete treba osjetiti kako se u potpunosti može prepustiti i zaspati, osjećajući se sigurno uz roditelja. Kad roditelji, nakon napornog dana, žele da njihova beba što prije zaspi kako bi imali dragocjeno vrijeme za sebe, time čine jednu od greški. Beba osjeća vaše raspoloženje pa tako i nervoza, kojom možda zračite, prelazi na nju i produljuje se vrijeme uspavljivanja.

Premorena beba teže će zaspati

Beba preko dana mora dobiti dovoljno sna jer inače neće moći navečer zaspati, ako je premorena. Imate li pravilnu rutinu, najlakše ćete ju uspavati. Stručnjaci kažu da je jedna od grešaka mijenjanje uvjeta u okolini prije uspavljivanja. Ako zamračite sobu i stišate sve zvukove, to nije normalna bebina okolina koja joj dopušta da se prepusti snu. Kad je bila u maminom trbuhu, do nje su dopirali svi glasovi i zvukovi.

Pratite bebin ritam, a ne svoj

Obratite pažnju i na bebin ritam. Promatrajte svoju bebu i prepoznat ćete znakove da je umorna i da joj se spava. Kad pokušavate bebino spavanje 'prilagoditi' svom rasporedu, u većini slučajeva uspavljivanje neće uspješno završiti. Prerani pokušaj uspavljivanja nije dobar kao ni prekasni. Pratite bebu, ona će vam sama pokazati kad je vrijeme za spavanje.

Iako vam možda zvuči čudno, bebe i djeca vole pravila i rutine. Tako uvedite i rutine prije uspavljivanja, ali uvijek u isto vrijeme. Izbjegavajte čestu pogrešku: nemojte preko vikenda ili godišnjih odmora zanemariti rutinu. 

Vjerujte svojoj majčinskoj intuiciji i obratite pažnju na prirodan ritam vaše bebe – tako ćete vrlo brzo naučiti koja dnevna rutina vam najviše odgovara. Na stranicama Humane možete pronaći dodatne savjete i priče inspirirane prirodom majčinstva. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.