Beba Mama poslije poroda 12. siječnja 2018.

Sve na jednom mjestu: Prijava rođenja djeteta putem usluge e-Novorođenče i Interneta

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Roditelji koji prijavljuju rođenje djeteta sve potrebno mogu obaviti na jednom mjestu, u matičnim uredima diljem Hrvatske, a do kraja siječnja putem sustava e-Građani omogućit će se prijava rođenja djeteta putem Interneta

Prva faza uvođenja prijave djeteta putem e-Novorođenče usluge, stupila je na snagu, i roditelji koji prijavljuju rođenje djeteta sve potrebno mogu obaviti na jednom mjestu, u matičnim uredima diljem Hrvatske, priopćilo je Ministarstvo uprave RH. 

Kako ističu iz Ministarstva, sukladno najavama ministra uprave Lovre Kuščevića, roditelji koji prijavljuju rođenje djeteta od 9. siječnja 2018. sve potrebne prijave mogu obaviti u matičnom uredu.

Nova usluga koja je dostupna u svim matičnim uredima u Hrvatskoj, roditeljima omogućava upis djeteta u maticu rođenih, upis djeteta u evidenciju državljanstva, prijavu prebivališta djeteta na adresu roditelja, reguliranje zdravstvenog osiguranja djeteta te podnošenje zahtjeva za dobivanje jednokratne novčane potpore za novorođeno dijete od Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO).

trudnica, dvoje djece, treće dijete Možda te zanima... Roditeljski dopust i naknade za treće dijete Trudnoća

"Uvjerenje o prebivalištu djeteta roditelji mogu dobiti odmah po završetku upisa u matičnom uredu, dok će HZZO u roku od 15 dana dostaviti zdravstvenu iskaznicu djeteta na adresu prijave prebivališta te nakon odobrenja zahtjeva za dobivanje jednokratne novčane potpore u roku od 45 dana isplatiti novčanu potporu na račun roditelja", naglašavaju iz Ministarstva uprave.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Najavljuju da će do kraja siječnja putem sustava e-Građani omogućiti roditeljima prijavu rođenja djeteta putem Interneta. Na taj će način roditelji iz vlastitog doma biti u mogućnosti obaviti prijavu rođenja identično kao i u matičnom uredu.

trudnoća trudnica djevojčica dijete Možda te zanima... 'Hrvatska bi za svaku rođenu bebu trebala dati između 5 i 10 tisuća eura' Roditelji

"Prijavom rođenja djeteta putem sustava e-Građani (Interneta) roditeljima će se putem osobnog korisničkog pretinca (OKP) dostaviti: elektronički zapis iz matice rođenih za dijete (odmah po odobrenju upisa), elektronički zapis iz evidencije državljanstva za dijete (odmah po odobrenju upisa), Uvjerenje o prebivalištu za dijete (odmah po odobrenju upisa), potvrdu o prijavi na zdravstveno osiguranje (u roku od 5 dana) i poveznicu na tiskanicu prijave (Tiskanica T2), potvrdu o odobrenom/odbijenom zahtjevu za isplatu jednokratne novčane potpore za novorođeno dijete (u roku od tjedan dana)", kažu u Ministarstvu.

Riječ je o projektu koji je razvilo Ministarstvo uprave u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova RH i Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje.

beba tata pelene presvlačenje Možda te zanima... Što sve treba vaše novorođenče? Trudnoća

Prema procjeni Ministarstva uprave, novom uslugom e-Novorođenče građani će uštedjeti više od 100.000 sati koje bi proveli čekajući na šalterima.

Isto tako, roditelji će prilikom upisa djeteta putem sustava e-Građani uštedjeti 40 kuna koje bi u matičnom uredu platili za taksene pristojbe. Na godišnjoj razini taj iznos približno iznosi 1.616.000 kuna.

"Već krajem ovog mjeseca prijavu rođenja djeteta roditelji će moći odraditi iz svog naslonjača te ovim putem pozivamo naše građane da koriste sustav e-Građani i time si olakšaju život uz znatne uštede", poručilo je u priopćenju Ministarstvo uprave.

Možda te zanima... 10 zastrašujućih prvih trenutaka s novorođenčetom Beba
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Slavko

    A mene zanima iz kojeg je razloga stavljeno da baš moraju biti samo ove tri vjerodajnice najviše razine? Ne znam da je to igdje bilo istaknuto prilikom reklamiranja usluge, a onda kad sam krenuo napraviti to - šok. Moje vjerodajnice su razine tri, a treba koristiti neku od onih razine četiri (samo ih ima tri). Veoma glupo! Trebalo je onda u silnim reklamama reći koje (veoma stroge) uvjete treba zadovoljiti za uslugu e-novorođenče, a ne je samo hvaliti na sva usta. 

  • olympea

    Zanima me samo iz kojeg razloga se ne može pokrenuti e-novorođenče kada mu pristupim s Fininim certifikatom koji isto ima razinu sigurnosti 4 kao i osobna iskaznica? Iako imam odgovarajuću vjerodajnicu, ja sada ne mogu koristiti ove usluge jer bi inače morala izvaditi novu osobnu iskaznicu (i ja i suprug), što nema smisla. Nije li cilj e-novorođenčeta olakšati građanima pristup toj usluzi? Razočarani građanin.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.