Trudnoća Planiranje trudnoće 14. siječnja 2015.

Rodiljna naknada za treće dijete za nezaposlene

mama, dvoje djece
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Pravna klinika odgovara na pitanje čitateljice koja je dala otkaz i zanima je može li dosadašnji staž iskoristiti za rodiljnu naknadu te kolika bi bila naknada

Radila sam na ugovor na neodređeno 3 godine i 8 mjeseci, dala sam otkaz i sada sam na godišnjem da ne odrađujem otkazni rok. Podnijela sam zahtjev za godišnji pa me zanima mogu li taj staž iskoristiti za porodiljnu naknadu ako bih išla na treće dijete? Bih li mogla ostvariti nekakvo pravo za veću porodiljnu naknadu jer sam imala plaću oko 3500 kuna?

Prestankom radnoga odnosa vi prestajete biti smatrani zaposlenim roditeljom koji ostvaruje pravo na porodiljnu naknadu iz članka 24. Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama (NN 85/08, 110/08, 34/11, 54/13; u nastavku teksta: Zakon) te se na vas primjenjuje članak 27. Zakona o pravima roditelja koji ostvaruju drugi dohodak, roditelja poljoprivrednika i nezaposlenog roditelja. Samim time vaš prijašnji radni staž i ostvarena primanja nemaju utjecaja na određivanje iznosa porodiljne naknade. 

Nezaposleni roditelj sukladno člancima 28. i 29. Zakona ima pravo na rodiljnu i roditeljsku poštedu u trajanju od najviše 30 mjeseci za blizance, treće i svako sljedeće dijete. Pritom porodiljna naknada prema članku 30. Zakona iznosi 50% proračunske osnovice, odnosno 1663 kuna do navršene treće godine života djeteta. 

Smatramo bitnim napomenuti da ste radi ostvarivanja ovoga prava dužni u roku 30 dana od prestanka radnog odnosa izvršiti prijavu u evidenciju nezaposlenih osoba Hrvatskog zavoda za zapošljavanja sukladno članku 27. Zakona.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.