Beba Mama poslije poroda 14. svibnja 2013.

Kako prijaviti dijete?

beba roditelji
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Donosimo vam vodič kroz institucije koje trebate obići kako biste prikupili sve dokumente za svoju novorođenu bebu

Nakon rođenja djeteta svi roditelji u vrlo kratkom roku moraju prijaviti svoje dijete državnim institucijama, a ako ste i vi sada među njima, naoružajte se strpljenjem i obavezno se dobro informirajte što vam je sve potrebno za prijavu.

Prva postaja: Matični ured

Prvo što morate učiniti jest prijaviti dijete u matičnom uredu u općini u kojoj se nalazi bolnica gdje se beba rodila i to u roku od 15 dana od dana rođenja djeteta. Ako se dijete rodilo u bolnici, zdravstvena ustanova matičaru prijavljuje rođenje bebe.

U matičnom uredu roditelji određuju djetetovo ime te dobivaju izvod iz matice rođenih, rodni list, domovnicu i OIB za svoje dijete. Sa sobom trebate ponijeti izvod iz matice vjenčanih, koji dajete na uvid, zatim osobne iskaznice oba roditelja, a bit će vam potreban i obrazac Zahtjev za izdavanje isprava iz matice rođenih i knjige državljana koji se dobiva u matičnom uredu, a morat ćete kupiti i biljege. Popis svih matičnih ureda s njihovim kontaktima možete pronaći na stranicama Ministarstva uprave.

Prijava na Policiji

Sljedeća postaja je nadležna policijska uprava. Ako su oba roditelja prijavljena na istoj adresi, dovoljno je da ide samo jedan roditelj. Ako, pak, roditelji nemaju isti adresu, roditelj na čijoj adresi neće biti prijavljeno dijete mora potpisati izjavu da je suglasan da dijete bude prijavljeno na adresu drugog roditelja. U policijskoj postaji dobiva se potvrda o prebivalištu te MBG. Sa sobom trebate ponijeti rodni list djeteta ili izvod iz matice rođenih, domovnicu, osobne iskaznice oba roditelja te obrazac prijave prebivališta koji se dobiva u MUP-u ili se može skinuti s MUP-ovih web stranica.  Original dokumenata daje se na uvid, a predaje se kopija.

Zdravstveno osiguranje za dijete

U roku od 15 dana nakon rođenja dijete se treba prijaviti u sustav zdravstvenog osiguranja u područnom uredu Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje prema mjestu prebivališta, a to može učiniti i tvrtka u kojoj je zaposlen roditelj preko kojeg će dijete biti zdravstveno osigurano.

U područni ured HZZO-a potrebno je podnijeti rodni list djeteta, uvjerenje o MGB-u, potvrdu o prebivalištu djeteta, uvjerenje o prebivalištu roditelja na kojeg se prijavljuje dijete te obrazac zahtjeva ovjeren u tvrtki roditelja, odnosno Tiskanicu-3. Nakon prijave dobiva se potvrda zdravstveno osigurane osobe, odnosno privremena zdravstvena iskaznica za dijete, dok se ne dobije prava.

Novčane naknade i porezne olakšice

U područnom uredu HZZO-a podnosi se i zahtjev za isplatu jednokratne pomoći za opremu novorođenčeta. Uz zahtjev potrebno je priložiti kopije djetetovog izvoda iz matice rođenih i rodnog lista te presliku osobne i zdravstvene iskaznice roditelja., a na uvid se daje domovnica djeteta i uvjerenje o prebivalištu djeteta. Jednokratna novčana naknada iznosi oko 2.300 kuna.

Osim HZZO-a, i jedinice lokalne samouprave roditeljima dodjeljuju naknade za novorođenčad, a pravo se ostvaruje prema mjestu prebivališta.

U Zagrebu, primjerice, pravo na novčanu naknadu ostvaruje roditelj s neprekidno prijavljenim prebivalištem u Zagrebu od najmanje pet godina i dalje sve do kraja isplate novčane pomoći te ako drugi roditelj ima prijavljeno prebivalište u Zagrebu ili ako je drugi roditelj stranac s privremenim ili stalnim boravkom u Zagrebu.

Visina novčane pomoći u Zagrebu ovisi o broju malodobne djece roditelja podnositelja. Uz zahtjev je potrebno priložiti dokaz o državljanstvu, dokaz o prijavljenom prebivalištu oba roditelja u Gradu Zagrebu, odnosno privremenom ili stalnom boravku za roditelja stranca u Gradu Zagrebu te dokaze o broju malodobne djece koja s njim žive u zajedničkom kućanstvu ili koja su mu dodijeljena na brigu i skrb i njihovom prebivalištu.

Osim toga, jedan od zaposlenih roditelja treba u poreznoj upravi upisati dijete na svoju poreznu karticu radi ostvarivanja prava na poreznu olakšicu. Time uvećava svoj osobni odbitak, odnosno neoporezivi dio dohotka.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Cikla
    Cikla

    Što ako roditelji nisu vjenčani niti se planiraju vjenčati? K tome, oboje službeno nezaposleni te se nema na koga prijaviti porez?

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.