Roditelji Sretna mama 08. travnja 2016.

Korak po korak do prijave djeteta nakon rođenja

par, beba, obitelj
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Za 49 kuna beba dobije dokumente, ali nedostatak umreženosti ustanova u državi iziskuje dobru organizaciju

Nakon prvobitnog ushićenja zbog dolaska bebe na svijet, roditelji se brzo moraju spustiti na zemlju. U Hrvatskoj to znači da se spremite na mnogobrojne šetnje od jedne do druge institucije i naoružate se strpljenjem kako bi vaš mali čovjek i službeno počeo postojati. Matični ured, Ministarstvo unutarnjih poslova, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje te Porezna uprava prve su destinacije nakon odlaska po pelene. Donosimo vam pregled gdje, s čim i kako prijaviti potomka. 

Ako se dijete rodilo u bolnici, zdravstvena ustanova matičaru prijavljuje rođenje bebe u roku od 15 dana. Prva postaja roditeljima bit će matični ured, i to u općini u kojoj je bolnica gdje se dijete rodilo, a ne onoj u kojoj roditelji žive. Tamo se moraju izjasniti o imenu te dobiju najosnovnije dokumente s kojima mogu dalje obilaziti ustanove. Rok za prijavljivanje imena djetetu je 30 dana od rođenja. U matični ured moraju doći oba roditelja. Kada dobiju sve dokumente iz matičnog ureda, na redu je policijska uprava, gdje se prijavljuje prebivalište djeteta i dodijeli mu se matični broj građana (MBG). U ovom koraku majka je oslobođena hodanja po gradu s malom bebom jer ako su roditelji prijavljeni na istoj adresi, sve može obaviti otac. Prijava ne iziskuje nikakav trošak, osim vremenskog.

Kako nevjenčani parovi prijavljuju dijete?

Nakon prijave - po zdravstveno osiguranje

Sljedeći korak je prijava djeteta u sustav zdravstvenog osiguranja u područnoj službi HZZO-a prema mjestu prebivališta. Ako se dijete prijavljuje kao člana obitelji, preko jednog od roditelja kao nositelja osiguranja, taj roditelj mora doći sa svim dokumentima. Ova prijava također je besplatna. U područnom uredu HZZO-a podnosi se i zahtjev za isplatu jednokratne pomoći za opremu novorođenčeta. Uz zahtjev treba priložiti kopije djetetova izvoda iz matice rođenih i rodnog lista te presliku osobne i zdravstvene iskaznice roditelja. Preostaje još prijava bebe na poreznu karticu kako bi roditelj dobio poreznu olakšicu. Prijava se podnosi nadležnoj poreznoj upravi, a dijete se prijavljuje na jednog od roditelja. Ukoliko roditelji nisu stigli prijaviti dijete na poreznu karticu, mogu to napraviti prilikom godišnje prijave poreza.

Pilot projekt nije zaživio

Ova dugotrajna i mukotrpna procedura trebala je biti pojednostavljena pokretanjem pilot projekta e-bebe, koji je započeo u srpnju 2015. u OB-u Karlovac. Iz Vlade tvrde da će do kraja 2016. zaživjeti u cijeloj Hrvatskoj. Trebao bi omogućiti roditeljima da novorođenčad elektronički prijave u maticu rođenih i automatski dobiju djetetov OIB. No, ipak se moraju pojaviti u matičnom uredu kako bi djetetu dali ime. Prema tadašnjim najavama iz Ministarstva zdravlja, podaci o novorođenim bebama trebali bi se razmjenivati između rodilišta, HZZO-a, pedijatara, Ministarstva uprave i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ).

U SAD-u je najlakše

Najjednostavniji postupak prijave novorođenčeta i ishođenja potvrda ima SAD. Ukoliko se majka složi i ispuni formulare, rodilište službenim institucijama pošalje sve podatke i roditelji putem e-maila dobiju sve dokumente, potvrde kao i MBG. U Engleskoj bolnica matičnom uredu automatski prijavljuje rođenje djeteta, no po potrebne dokumente roditelji moraju ići sami. Slična praksa je i u ostatku zemalja u EU.

Četiri koraka do 'legalizacije' bebe

1. MATIČNI URED

Moraju doći oba roditelja jer se moraju usuglasiti o imenu. Trebaju donijeti izvod iz matice vjenčanih, osobne iskaznice, 40 kuna biljega te devet kuna za tiskanice. Tamo dobiju izvod iz matice rođenih, rodni list, domovnicu i OIB.

2. POLICIJSKA UPRAVA

Prijavu prebivališta i dobivanje MBG-a može obaviti samo otac ako žive svi na istoj adresi. Treba ponijeti rodni list ili izvod iz matice rođenih, domovnicu, osobne iskaznice oba roditelja te obrazac prijave koji se dobiva u MUP-u .

3. HZZO

Roditelj koji prijavljuje dijete mora doći s bebinim rodnim listom, uvjerenjem o MBG-u, uvjerenjem o prebivalištu te ispunjenom tiskanicom za prijavu člana obitelji (skine se sa stranica HZZO-a) ovjerenom kod poslodavca. Ovdje se traži i jednokratna pomoć za opremu. 

4. POREZNA UPRAVA

Dijete se kao porezna olakšica za uzdržavanog člana obitelji prijavljuje na jednog od roditelja. Potrebno je donijeti poreznu karticu koju daje poslodavac, rodni list i osobnu iskaznicu. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.