Beba Mama poslije poroda 24. srpnja 2014.

Iskustva mama s patronažnim sestrama

beba mama mijenjanje pelena
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Patronažne sestre obavljaju prvi pregled novorođenčeta nakon dolaska kući iz rodilišta, demonstriraju suho pranje i kupanje, a mame educiraju i o dojenju, nošenju i pravilnom držanju bebe. Pročitajte kakva iskustva s patronažnim sestrama imaju mame s foruma Klokanice!

Dolazak iz rodilišta za većinu je mama dosta stresan jer se tek počinju prilagođavati životu sa svojom bebom i susreću se s mnogo nepoznanica, a to se osobito odnosi na mame koje su rodile prvi puta. Te prve dane, kada se neke mame susreću s mnogo pitanja oko njege novorođenčeta, dojenja ili pak pravilnog držanja ili nošenja, uvelike mogu olakšati patronažne sestre.

Buduća mama venera na forumu Klokanice otvorila je temu o patronažnim sestrama te pitala obavještava li ih bolnica o dolasku rodilje kući, a zanimalo ju je i kakva su iskustva s njima imale druge mame.

Čitateljica kukukaka veneri je pojasnila da bolnica od rodilje traži adresu na koju potom šalje patronažnu sestru po otpustu iz rodilišta, a mama missha dodala je kako ta praksa ovisi od bolnice do bolnice i da je ona svoju sama zvala, budući da neke žene ne rađaju u mjestima gdje inače žive. U nekim slučajevima dolazak patronažne sestre dogovara medicinska sestra trudničinog, odnosnog rodiljinog nadležnog ginekologa.

Pomoć oko njege pupka i dojenja

Što točno rade patronažne sestre, pojasnila je Franka Luetić iz Hrvatske udruge patronažnih sestara.

"Patronažna sestra obavlja pregled novorođenčeta, provodi toaletu kože i sluznica, vrši toaletu pupčanog bataljka, demonstrira suho prebrisavanje novorođenčeta kao i kupanje (kada pupčana ranica u potpunosti zacijeli). Sastavni dio rada patronažne sestre jest i podučavanje roditelja o održavanju prohodnosti dišnih putova,educiranje o pravilnom držanju i nošenju novorođenčeta te podučavanju o položajima i ritmu spavanja", kaže Franka Luetić te dodaje kako patronažne sestre mamama pomažu i pronaći adekvatan položaj za dojenje te ih informiraju o prevenciji mastitisa, odnosno upale dojke.

Većini mama na forumu Klokanice patronažne sestre bile su od velike pomoći nakon dolaska kući iz rodilišta, a posebno ističu njihovu pomoć oko njege pupka, dojenja i kupanja.

"Patronažna sestra bila mi je od izuzetno velike pomoći, oko dojenja, konjunktivitisa, pupka… Dala mi je svoj broj mobitela i čak sam je zvala vikendom. Ljubazniju i uslužniju patronažnu si nisam mogla zamisliti", pohvalila je svoju patronažnu sestru čitateljica MašaS, a svojom patronažnom sestrom bila je zadovoljna i mmama. Za nju je napisala da je bila smirena, zainteresirana i simpatična.

Čitateljici amy1802 patronažna je sestra pokazala kako treba njegovati pupak, okupati bebu, a pomagala joj je i kod dojenja. S dojenjem je problema imala i mama doriska i patronažna sestra pomagala joj je kada je skoro dobila mastitis.

"Meni je jako pomogla oko dojenja, odnosno oko dojki, jer sam skoro dobila mastitis. Pokazala mi je kako trebam masirati, stavljati obloge, tuširati, tako da nam je spriječila veliku muku. Jako je simpatična i brižna. Bebi se lijepo obraća, s ljubavlju… ma svake pohvale", opisala je svoje iskustvo doriska.

Uobičajeni i kratkotrajni problemi

Premda većina mama s Klokanice ima pozitivna iskustva s patronažnim sestrama, neke čitateljice opisale su svoja loša iskustva.

"Moje iskustvo je loše jer je mom dječaku otkinula pupak i kupala ga pa je dobio infekciju i pio antibiotike 7 dana. U zadnjih par mjeseci, kad god smo išli kod pedijatra na sistematski, svaki puta je sestra čistila pupak bebama jer je patronažna zeznula pupak", napisala je kukukaka. Slično se dogodilo i mami Maji.

"Moje iskustvo s patronažnom je isto katastrofa, žena je toliko nezainteresirana za svoj posao da je to strašno. Od pupka napravila samo još veći problem, jer smo dalje morali potražiti pomoć pedijatra i sve što mogu reći je da sad, kad rodim drugo dijete, nema šanse da ću ju pustiti u kuću. O čemu god sam ju pitala, ništa nije znala", opisala je mama Maja.

I ProudMomy nije imala dobro iskustvo sa svojom patronažnom sestrom, a napisala je kako joj nije bila ni od kakve koristi.

Patronažne sestre bebu i mamu najčešće posjećuju prvih mjesec dana bebina života, no to ovisi situaciji koju zateknu u kući. Većina čitateljica na forumu je napisala kako su im patronažne sestre dolazile četiri do pet puta, a čitateljicu pod nadimkom mama10 posjetila je i kada je beba napunila dva, četiri, šest i deset mjeseci.

"Ako majka ima većih problema oko dojenja, njege djeteta ili nečeg drugog, patronažna sestra može dolaziti svakodnevno, tj. dok sama ne procijeni da je majka usvojila vještinu dojenja ili otklonila problem vezan za njegu novorođenčeta", pojasnila je Franka Luetić te napomenula da su svi problemi na početku uobičajeni, najčešće kratkotrajni i prolazni te da mladoj majci u većini slučajeva samo treba razgovor s kvalificiranom osobom

Kakvo je vaše iskustvo s patronažnom sestrom? Napišite nam u forumu!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.