Beba Zdravlje i njega bebe 02. lipnja 2015.

Kakvu autosjedalicu odabrati za novorođenče?

autosjedalica
Foto: Udruga Roditelji u akciji - RODA
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Pitate se koja je autosjedalica najbolji izbor, utječe li cijena na kvalitetu, mora li to biti nova autosjedalica ili se može koristiti rabljena? Saznajte koje su najnovije smjernice!

Skoro svaki roditelj u Hrvatskoj danas zna – bebina prva vožnja je sigurna samo u autosjedalici. No mnogi se pitaju koja je autosjedalica najbolji izbor, utječe li cijena na kvalitetu, mora li biti uvijek nova autosjedalica ili se može koristiti rabljena...

Autosjedalica koja će pružiti skoro potpunu sigurnost novorođenom djetetu je takozvano "jaje". U njemu se beba veže u poluležećem položaju, okrenuta suprotno smjeru vožnje. "Jaje" treba biti jedina opcija svakom roditelju zdravog novorođenčeta. Ono je dizajnirano sa specifičnim ciljem zaštite bebinih najranjivijih dijelova tijela - bebine glave i vrata.

Mnogi roditelji se boje da će poluležeći položaj u ovoj autosjedalici na neki način štetiti djetetu dok je upravo suprotno točno. Ovaj položaj djetetu ne smeta tijekom svakodnevne vožnje, a pri naglom kočenju i u sudaru poluležeći naslon autosjedalice u potpunosti će podržati djetetovu glavu, vrat i trup. U sudaru će "jaje" smanjiti rizik djetetove pogibije za 70%, a rizik teške ozljede za više od 90%.

Košare i autokrevetići ne pružaju sigurnost

Istovremeno, takozvane košare u kočenju ili sudaru ne pružaju djetetu nikakvu zaštitu i jednako su neučinkovite kao i držanje djeteta u naručju. Na tržištu postoje i autokrevetići, odnosno sistemi vezanja djeteta u automobilu u kojem dijete leži u vodoravnom položaju, paralelno sa sjedalom vozila. No oni pružaju vrlo ograničenu zaštitu i trebaju se koristiti samo u vrlo rijetkim slučajevima, kad dijete, zbog specifičnih zdravstvenih poteškoća, ne smije biti u povišenom položaju.

Autokrevetić će, ako je ispravno vezan za vozilo i dijete ispravno vezano u njemu, spriječiti da dijete u sudaru izleti iz automobila, ali neće spriječiti potencijalne ozljede glave i vrata u sudaru. I sami proizvođači autokrevetića naglašavaju da je autosjedalica koja se postavlja suprotno smjeru vožnje, s djetetom u poluležećem položaju, najbolja opcija u svrhu zaštite djeteta u sudaru.

autosjedalica roda | Author: Udruga Roditelji u akciji - RODA Foto: Udruga Roditelji u akciji - RODA

Kod nabavke autosjedalice najvažniji kriterij nije ni cijena niti ime proizvođača već nosi li autosjedalica atest sigurnosti i odgovara li djetetu i vozilu. Mnogi roditelji griješe kad ili kupe ili posude autosjedalicu bez da su prvo provjerili mogu li je pravilno i čvrsto vezati u svojem automobilu. Geometrije autosjedalice, sjedala vozila i sigurnosnog pojasa mogu biti nekompatibilne i znatno otežati, a nekad čak i onemogućiti jednostavno i ispravno korištenje autosjedalice.

Rabljena autosjedalica ne smije biti starija od 4 godine

Ako razmišljate o tome da li da kupite ili posudite već korištenu autosjedalicu, uz provjeru da odgovara vašem vozilu, pazite da ima sve dijelove, originalnu knjižicu uputa proizvođača za uporabu i da nije prestara. Rok trajanja autosjedalice ovisi od proizvođača do proizvođača, ali neki opći naputak je šest godina. To znači da rabljena autosjedalica za novorođenče koju razmatrate ne bi trebala biti starija od četiri godine. Time ćete osigurati da je možete koristiti barem dvije godine, dok je beba ne preraste i ne bude spremna za sljedeću vrstu autosjedalice.

Koje god "jaje" odabrali, zapamtite da svake godine više od 500 djece u Hrvatskoj pogine ili bude ozlijeđeno u svojstvu putnika u automobilima, i to skoro uvijek na ulicama unutar naselja, na kratkim relacijama. Osigurajte da i prva i svaka druga vožnja bude za vašu bebu što sigurnija. Vežite vašu bebu, pravilno, u autosjedalicu – uvijek i bez iznimke.

Dodatne informacije o važnosti, odabiru i pravilnom korištenju autosjedalica možete pronaći u e-knjižici Autosjedalica – uvijek i bez iznimke udruge RODA.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.