Roditelji Sretna mama 05. kolovoza 2013.

Kako nevjenčani parovi prijavljuju dijete?

beba
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Činjenica da roditelji nisu vjenčani neće zakomplicirati proceduru prijave djeteta jer otac samo treba potpisati formular da priznaje očinstvo

Nakon rođenja djeteta, svi roditelji dužni su u roku od 15 dana prijaviti dijete u matičnom uredu na području bolnice u kojoj je beba rođena. Točnije, sama bolnica prijavljuje bebu, no roditelji moraju doći u općinu po rodni list izvod iz matice rođenih, domovnicu i OIB. Na istom mjestu prijavljuje se djetetovo ime i prezime.

U općinu obavezno moraju doći oba roditelja i ako su vjenčani, sa sobom ponijeti izvod iz matice vjenčanih, koji se daje na uvid, osobne iskaznice te obrazac Zahtjev za izdavanje isprava iz matice rođenih i knjige državljana. No, mnogi roditelji pitaju se hoće li im činjenica da nisu vjenčani zakomplicirati proceduru prijave djeteta, a odgovor je ne. Naime, umjesto donošenja vjenčanog lista, u ovom sluačju otac samo potpisuje formular da priznaje očinstvo.

Treba napomenuti i da kod prijave mjesta i adrese prebivališta u MUP-u, ako roditelji nisu prijavljeni na istoj adresi, u policijsku upravu može ići samo roditelj na čijoj adresi beba neće biti prijavljena jer mora potpisati izjavu da je suglasan da beba bude prijavljena na adresi drugog roditelja.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.