Trudnoća Trudnica 15. listopada 2014.

Roditeljski dopust i naknade za treće dijete

trudnica, dvoje djece, treće dijete
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Mamu dvoje djece koja očekuje treće dijete zanima hoće li u tri godine rodiljnog dopusta imati pravo na punu rodiljnu naknadu. Pročitajte odgovor Pravne klinike

Imam dvoje djece, sin ima 10 godina, a kći 7 godina i sada sam trudna 17 tjedana. Zanima me porodiljna naknada. Hoću li imate tri godine porodiljnu naknadu u skladu sa svojom plaćom od 3.320,00 kune pošto imam radnog staža 14 godina i to neprekidno ili ću imati minimalac od 1663 kune?

Prema članku 24. Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama (NN 85/08, 110/08, 34/11, 54/13; u nastavku teksta: Zakon) zaposleni ili samozaposleni roditelj za vrijeme korištenja prava na rodiljni dopust ima pravo na naknadu plaće u iznosu od 100 posto od osnovice za naknadu plaće utvrđenu prema propisima o obaveznom zdravstvenom osiguranju. Članak 12. Zakona utvrđuje pravo samozaposlene ili zaposlene trudnice, odnosno samozaposlene ili zaposlene majke na rodiljni dopust u trajanju od 28 dana prije očekivanog poroda do navršenih šest mjeseci života djeteta.

Nakon završetka rodiljna dopusta zaposleni ili samozaposleni roditelj ima pravo na roditeljski dopust. Sukladno članku 14. Zakona za blizance, treće i svako sljedeće dijete zaposleni ili samozaposleni roditelj ima pravo na roditeljski dopust u trajanju od 30 mjeseci. Za vrijeme korištenja prava na roditeljski dopust naknada plaće za prvih šest mjeseci roditeljskog dopusta iznosi 100 posto osnovice za naknadu plaće, ali za puno radno vrijeme ne više od 80 posto proračunske osnovice prema članku 14. Zakona. U istom članku Zakona propisana je i rodiljna naknada za vrijeme roditeljska dopusta do navršene druge i treće godine života djeteta u iznosu od 50 posto proračunske osnovice.

S obzirom na to da je visina proračunske osnovice za 2014. godinu 3.326,00 kuna, a sukladno gore navedenim odredbama možemo zaključiti da ćete do navršenih šest mjeseci života djeteta primati porodiljnu naknadu u iznosu vaše pune plaće tj. 3.320,00 kuna, od navršenih šest mjeseci do navršene godine dana života djeteta porodiljnu naknadu u iznosu 2,660,80 kuna te za razdoblje od navršene prve godine djeteta do navršene treće godine djeteta porodiljnu naknadu u iznosi 1.663,00 kuna.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.