Roditelji Zanimljivosti 03. kolovoza 2015.

Pod kojim uvjetima Grad Zagreb daje novčanu pomoć za treće dijete?

troje djece
Foto: Thinkstock ; treće dijete
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Čitateljicu zanima ima li pravo na novčanu pomoć Grada Zagreba za treće dijete, ako je jedno dijete udomljeno

Imamo udomljeno dijete koje je u obitelji s nama deset godina, 2006. sam rodila kćer i sad sam opet trudna. Imam li pravo na pomoć Grada Zagreba za treće dijete tj. broji li se udomljeno dijete? Pitam jer se u ostvarivanju prava na porodiljni od tri godine broji kao ravnopravni član. I koje dokumente je potrebno predati?

Stranka ima pravo pomoć za dijete od Grada Zagreba, međutim udomljeno dijete se ne broji kao ravnopravni član kućanstva u obitelji u kojoj živi. Prema Odluci o novčanoj pomoći za opremu novorođenog djeteta, Grad Zagreb kao ravnopravne članove ubrajaju rođenu i posvojenu djecu nad kojom roditelji ostvaruju roditeljsku skrb. 

Dva su pitanja bitna za razrješenje predmeta:

Ima li stranka pravo na novčanu pomoć za novorođeno dijete od Grada Zagreba te da li udomljeno dijete broji kao ravnopravni član?

U službenom glasniku Grada Zagreba (8/09, 20/10, 6/11, 12/11 i 17/11) objavljena je Odluka o novčanoj pomoći za opremu novorođenog djeteta kojom su utvrđeni uvjeti, visina novčane pomoći, način ostvarivanja i korištenja prava na novčanu pomoć za opremu novorođenog djeteta. 

Pravo na novčanu pomoć može ostvariti i koristiti roditelj:

  • za dijete rođeno nakon 31. ožujka 2009. godine ili posvojitelju malodobnog djeteta s rješenjem o posvojenju koje je postalo pravomoćno do 30. lipnja 2011 , koji je državljanin Republike Hrvatske, s neprekidnim prijavljenim prebivalištem u Gradu Zagrebu od najmanje 5 godina neposredno prije rođenja djeteta i dalje neprekidno sve do isplate novčane pomoći u cijelosti,
  • ako drugi roditelj ima prijavljeno prebivalište u Gradu Zagrebu ili ako je drugi roditelj stranac s privremenim ili stalnim boravkom u Gradu Zagrebu u vrijeme podnošenja zahtjeva i dalje neprekidno do isplate novčane pomoći u cijelosti.

Visina novčane pomoći ovisi o broju maloljetne djece roditelja podnositelja zahtjeva koja s njim žive u zajedničkom kućanstvu, te roditelja kojim su djeca dodijeljena na brigu i skrb, temeljem pravomoćne presude o razvodu braka. Tako visina novčane pomoći iznosi: 

  • za prvo dijete roditelja podnositelja zahtjeva 1.800,00 kuna koje će se isplatiti u dva jednaka obroka, tijekom jedne godine,
  • za drugo dijete roditelja podnositelja zahtjeva 3.600,00 kuna koje će se isplatiti u četiri jednaka obroka, tijekom dvije godine,
  • za treće i svako sljedeće dijete roditelja podnositelja zahtjeva 54.000,00 kuna koje će se isplatiti u jednakim obrocima tijekom 6 kalendarskih godina.

troje djece | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock ; treće dijete

Prilikom podnošenja zahtjeva roditelji su dužni priložiti:
1. dokaz o državljanstvu,
2. dokaz o prijavljenom prebivalištu oba roditelja u Gradu Zagrebu, odnosno privremenom ili stalnom boravku za roditelja stranca u Gradu Zagrebu,
3. dokazu o broju malodobne djece koja s njima žive u zajedničkom kućanstvu, te koja su mu dodijeljena na brigu i skrb i njihovom prebivalištu, 
4. ali i druge dokumente koje Gradski ured za socijalnu pomoć i osobe s invaliditetom prema potrebi može zahtijevati.

Zahtjev za ostvarivanje prava na novčanu pomoć podnosi se Gradskom uredu za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom na adresi: Vodnikova 14, Zagreb, a o čemu odlučuje zaključkom u roku od 30 dana od dana podnošenja zahtjeva s potpunom dokumentacijom.

Stranka nezadovoljna odgovorom Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom može podnijeti prigovor gradonačelniku Grada Zagreba u roku od 8 dana od dostave zaključka podnositelju zahtjeva ili korisniku prava preko Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, s time da je gradonačelnikova odluka o prigovoru je konačna.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.