Beba Mama poslije poroda 08. travnja 2020.

Postporođajno krvarenje: Što trebaš znati o lohijama

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Svaka žena doživi krvarenje nakon poroda dok tijelo izbacuje lohije. Evo što trebaš znati o tome, koliko dugo krvarenje traje i što znači kad prolaziš ugruške krvi nakon rođenja

Nažalost, tvoje tijelo se neće odmah vratiti u normalnu nakon poroda. Nakon što prođe 9 mjeseci trudnoće, suočiti ćeš se s nizom postporođajnih neugodnosti - a jedna najveća od njih je lohija, vaginalni iscjedak koji se sastoji od krvi, sluzi i tkiva maternice

"Kad si trudna, hormoni uzrokuju zadebljanje maternice kako bi poduprlo placentu," kaže dr. Christine Masterson, ginekologinja i opstetričarka iz New Jerseyja. "Nakon porođaja, maternica se počinje stezati i smanjivati ​​na uobičajenu veličinu, a sluznica maternice se rasteže."

Mama nakon poroda - sve što trebaš znati o babinju

Ovo izbacivanje (lohija) ne razlikuje se puno od menstruacije, napominje dr. Masterson, jer se sastoji od iste vrste krvi i tkiva. No, lohija će biti u puno većem obimu ovismo o tome koliko će maternica narasti. Iscjedak nakon poroda također traje puno duže od uobičajene menstruacije i prolazi kroz nekoliko promjena prije nego što konačno prestane.

porod Možda te zanima... Oporavak od vaginalnog i carskog porođaja: 10 najčešćih pitanja i odgovora Beba

Ako si nedavno rodila ili ti se približava termin poroda, donosimo ti vodič za sve što možeš očekivati od postporođajnog krvarenja. 

Kako izgledaju lohije?

U prvim danima i tjednima nakon porođaja, lohija izgleda vrlo slično krvi od menstruacije; jarko je crvene boje i curenje može biti prilično veliko. Možda ćeš trebati nositi deblje uloške, a moguće je da će zajedno s krvlju izaći i mali komad posteljice ili ono što nalikuje tkivu.

Nakon prva dva tjedna, Masterson kaže da će se boja vaše lohije promijeniti iz crvene u tamno smeđu i smanjit će se u volumenu; s vremenom može postati žuta i vodenasta. Također možeš početi krvariti neravnomjerno, odnosno neće neprekidno curiti.

Hoću li imati lohije i nakon carskog reza?

Da, osjetit ćeš krvarenje nakon poroda carskim rezom, ali neće biti isto kao kod vaginalnog porođaja. "Obično će žene koje su rodila carskim rezom imati manje lohija jer maternicu ručno čistimo pomoću tampona kako bismo provjerili da smo uklonili cijelu placentu i membrane", kaže dr. Amy Magneson, ginekologinja i opstetričarka iz New Yorka.  "To se ne događa tijekom vaginalnog porođaja, pa će [te] žene vjerojatno duže krvariti."

trudnica, porod, rodilište, novorođenče Možda te zanima... Oporavak nakon epiziotomije i carskog reza Trudnoća

Koliko dugo mogu krvariti nakon poroda?

Lohije obično traju šest do osam tjedana i unutar tog perioda curenje lohija se postepeno smanjuje. "Kada se mamu otpusti iz bolnice, trebala bi se krvarenje postupno smanjivati kroz iduća dva tjedna. Ako se pojača, trebala bi odmah pozvati liječnika", kaže dr. Magneson.

Što još može uzrokovati krvarenje nakon poroda?

Ako abnormalno krvariš nakon poroda, postoji nekoliko mogućih razloga. Mogla bi imati krvarenje iz vagine ili mjehura (što znači da krv zapravo ne dolazi iz tvoje maternice) ili čak nedijagnosticirani poremećaj krvarenja, kaže dr. Masterson.

Uz to, može postojati problem s kontrakcijama maternice. "Kad žene imaju teške lohije, tu se može raditi o atonija uterusa", kaže dr. Magneson. Atonija uterusa je najčešći uzrok postpartalnog krvarenja. Uterus može biti iscrpljen od produženog poroda, posebno ako je stimuliran.

Možda te zanima... 12 neugodnosti nakon poroda na koje te nitko nije upozorio Beba

Je li moje postporođajno krvarenje normalno? Kada nazvati doktora

Uvijek možeš pitati svog liječnika o lohijama tijekom šestotjednog pregleda nakon porođaja ako imaš bilo kakvih nedoumica. Postoje neke crvene zastave: Na primjer, prolazak ugrušaka nakon poroda potpuno je normalan. Ali ekstra velike krvne ugruške nakon poroda (veličine grejpa) treba pratiti.

Groznica, jaka bol ili grčevi koji traju više od nekoliko dana nakon poroda i loš miris lohije upozoravaju su znake infekcije, kaže dr. Masterson. Također bi trebala kontaktirati svog liječnika ako moraš mijenjati uložak više od jedanput u sat jer je natopljen krvlju. Iz tog razloga, dr. Magneson napominje da je važno obratiti pažnju na to koliko higijenskih uložaka mijenjaš tijekom dana, kao i na koliko krvariš svaki put kada koristiš toalet.

Možda te zanima... Potpuni vodič kroz ginekološki pregled nakon poroda Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.