Beba Mama poslije poroda 07. kolovoza 2014.

Kako dojenje utječe na menstrualni ciklus?

mama bebe
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Mame na forumu Klokanice raspravljaju kada se uz dojenje može očekivati prva menstruacija, a ginekologinja dr. Ulla Marton objasnila nam je u kakvoj su točno vezi dojenje i menstruacija te koji još čimbenici utječu na krvarenje nakon poroda

Kako dojenje utječe na menstrualni ciklus nakon poroda i kada se uopće može očekivati prva menstruacija ako žena doji, pitaju se mame na forumu Klokanice u temi dojenje i menstruacija.

Mama anchy, koja je rodila prije šest mjeseci i još uvijek doji, zabrinula se jer joj je izostala menstruacija, a neke mame savjetovale su joj neka napravi test na trudnoću jer postoji mogućnost da je opet zatrudnjela. Slično iskustvo ima i MamaTina89 kojoj je ginekologinja rekla da joj menstruacija može izostati zbog hormona.

"Dojim pet mjeseci i od toga sam samo prošli mjesec imala menstruaciju i ovaj mi već po računici kasni 10 dana i također se znalo dogoditi da dva dana imam malo krvarenja i to je to, rekla mi je ginekologinja da je to od hormona", napisala je MamaTina89. Da su hormoni krivac za izostanak menstruacije, a ne nova trudnoća smatra i čitateljica reina2731.

"Ne mora biti trudnoća, hormonima 12 mjeseci treba da dođu do sebe u većini slučajeva", piše reina2731.

Kada očekivati prvu mjesečnicu?

Je li dojenje sigurno "sredstvo za kontracepciju" i kako ono utječe na ovulaciju i menstrualni ciklus, pojasnila nam je ginekologinja dr. Ulla Marton.

"Smatra se da ako se doji šest i više puta na dan što uključujući i noćno dojenje i ako dojenje traje dulje od 20 minuta, dolazi do supresije mehanizma pozitivno povratne sprege, odnosno ovulacije i time dojenje ima kontraceptivni učinak, no uvođenjem dohrane i izostankom noćnog dojenja gubi se kontraceptivni učinak", pojašnjava dr. Marton te napominje da je stoga iznimno važno da svaka dojilja ima na umu mogućnost zanošenja.

Mame dojilje su na forumu podijelile i svoja iskustva kada su nakon poroda prvi puta prokrvarile, a njihovu su iskustva različita. Čitateljica missha, čija djevojčica ima godinu dana, još nije dobila prvu menstruaciju, a s prvim djetetom dobila ju je nakon šest mjeseci.

"S prvom sam dobila menstruaciju nakon šest mjeseci i prvih tri ili četiri mjeseca je bio neki čudan ciklus. Poslije je došlo sve na svoje, a dojila sam 16 mjeseci. Uglavnom, nije neka frka ako je neredovit ciklus, ali može se zatrudnjeti", upozorava missha. I čitateljica sandra.pajic.589 dugo je čekala prvo krvarenje, odnosno menstruaciju je dobila godinu dana nakon poroda. Prvu bebu dojila je 15 mjeseci, a drugo gotovo dvije godine.

Za razliku od mame misshe i sandre.pajic.589, kod kojih je period bez krvarenja trajao dosta dugo, čitateljica malamimi19 menstruaciju je dobila već tri i pol tjedna nakon poroda.

"Lohije su mi trajale tri tjedna, prestalo, pa menstruacija i svaki sljedeći mjesec redovito je dolazila", napisala je malamimi19. I mama bjap nije dugo čekala prvo krvarenje, a menstruaciju je dobila sedam tjedana nakon poroda. Prenosimo vam i iskustvo čitateljice Marice89 koja je uz dojenje prokrvarila nakon mjesec dana.

"Ja sam se ponadala da neću dobiti menstruaciju barem koji mjesec, kad ono, prošlo mjesec dana i eto nje meni na vrata!  Trajanje pet dana, s tim da baš krvarenja nekih tri dana, a ostalo smeđi iscjedak. No ipak ima jedna razlika. Naime, prije poroda imala sam strašno bolne menstruacije, a ovaj put je nisam niti osjetila ! Tu ću se zahvaliti svome sinu", napisala je mama Marica89.

Veza između prolaktina i ovulacije

Ginekologinju dr. Marton pitali smo o čemu točno ovisi kada će se pojaviti prva menstruacija i kada se ona najčešće ponovo javlja, a dr. Marton kaže kako prvo menstrualno krvarenje nastupa vrlo individualno te ovisi o nizu čimbenika, ponajviše o dinamici dojenja.

"Dojenje svojim hormonskim učinkom (prolaktinom), dovodi do supresije lučenja hormona jajnika i time indirektno regulira dinamičke hormonske mijene koje dovode do porasta jajne stanice, što za posljedicu ima ovulaciju što u konačnici dovodi do menstrualnog krvarenja. Pojedini čimbenici kao što su redukcija u tjelesnoj masi dojilje kao i naglašene stresne situacije mogu pogodovati izostanku pokretanja pozitivne povratne sprege koja dovodi do uspostavljana urednog menstrualnog ciklusa", objasnila je ginekologinja te napomenula kako uspostava dinamike menstrualnog ciklusa nema nikakav utjecaj na kvalitetu majčinog mlijeka.

"Na njegovu kvalitetu utječu brojni metabolički procesi u tijelu majke, njezino zdravstveno stanje, ali i hrana koju unosi u tijelo", kaže dr. Marton.

Kada ste vi dobili prvu menstruaciju nakon poroda? Napišite nam na forumu!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.