Beba Razvoj u 1. godini 07. travnja 2020.

Znanstvenici s Harvarda objasnili važnost zajedničkog spavanja

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Imajući na umu da zajedničko spavanje ponekad može biti opasno, postoji dobra šansa da to izbjegavate. No, istraživači sa Sveučilišta Harvard ukazali su na to da spavanje s djecom može drastično promijeniti roditeljstvo na bolje

Dr. Robert Levine, harvardski profesor emeritus, i dr. Sarah Levine, bivši harvardski istraživač, napisali su kontroverzni članak za Los Angeles Times koji zagovara zajedničko spavanje. Ovo je bio najveći pothvat ovog para na području međunarodnog istraživanja, a obuhvatio je četiri kontinenta i zaključili su - to je norma u drugim kulturama.

mama i beba spavaju zajedno Možda te zanima... Zašto bebe ne bi smjele spavati same? Beba

Stavili smo naglasak na ljude u SAD-u”, rekla je dr. Sarah Levine, objašnjavajući da individualnost počinje od rođenja, kada se dijete stavi u zasebnu prostoriju. „Nakon svega što smo učinili, nismo uopće sigurni da je to najbolje rješenje. U svakoj zemlji u kojoj sam radila, moji pomoćnici - privilegirani, inteligentni ljudi sa sveučilišnim diplomama - svi odreda su spavali sa svojom djecom. U Meksiku, muževi dijele krevet sa sinovima, a majka spava s kćerima. U Indiji su svi u istom krevetu”, dodala je dr. Levine.

Povijanje bebe je djelotvorno, ali nemojte raditi ove greške!

Zajedničko spavanje dovodi do jedne neodoljive koristi: više sna za zaposlene nove mame.

Spavanje tijekom cijele noći bez prekida će biti ono što će uvjeriti zaposlene roditelje da je zajedničko spavanje povoljno za cijelu obitelj", kaže dr. Levine. „Žene su iscrpljene. Kad sam imala djecu prije 40 godina, živjeli smo u velikoj kući, a jaslice su bile na njezinom drugom kraju. Nisam spavala s djetetom, pa sam provodila puno vremena ustajući se usred noći kako bi se brinula i nahranila bebu. Nisam radila u to vrijeme, tako da nisam bila previše iscrpljena. Međutim, danas, to obično nije tako.

Ona objašnjava da žene mogu naučiti kako prilagoditi svoj položaj spavanja tako da mogu na odgovoran način dojiti dijete, bez da se probude.

mama beba dojenje | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Ipak, roditelji razumljivo brinu o opasnostima stavljanja bebe u krevet, pogotovo jer je Američka akademija za pedijatriju (AAP) kao najveći faktor rizika za umrlu dojenčad povezanog s mjestom spavanja navela zajedničko spavanje. Kažu kako se premoreni roditelji mogu prevrnuti i ugušiti bebu, te da deke i jastuci u krevetu mogu dovesti do istoga.

Uz pet koraka možete produžiti bebin san i do tri sata

U LA Timesu se protive tome da ti rizici nadmašuju prednosti zajedničkog spavanja: „Provjerene prednosti zajedničkog spavanja majke i djeteta nadmašuju uglavnom imaginarne opasnosti”, pišu. „Stavljanje bebe u zasebnu sobu noću otežava roditeljima i dovodi do njihove iscrpljenosti bez zajamčene sigurnosti i budućeg razvoja karaktera njihove djece. U Japanu roditelji spavaju sa svojom djecom, a stopa smrti dojenčadi je jedna od najnižih u svijetu; 2,8 umrlih na 1.000 rođenih, dok je u SAD-u u odnosu 6,2 umrlih na 1.000 rođenih."

Produžite svoj i djetetov san! Gošća: Iva Brčić, edukatorica The Happiest Baby

Objavljuje Klokanica u 18. travnja 2018
roditelji spavanje s djecom Možda te zanima... Zajedničko spavanje: da ili ne? Beba

Istraživači znaju da će njihova otkrića naletjeti na veliku količinu skepticizma. Naime, dr. Robert Levine kaže kako im se već počelo obijati o glavu.

Mi smo bili optuženi za neodgovorno ponašanje od strane zdravstvenih ustanova”, kaže dr. Levine. "Ako je AAP toliko zabrinuta zbog svega toga, oni bi trebali učiniti dvije stvari: prvo, bi trebali započeti analizu i razgovor o načinu na koji društvene klase u Americi utječu na stopu umrle dojenčadi  [dr. Levine tvrdi kako obitelji s niskim primanjima češće gube djecu zbog zajedničkog spavanja]. Drugo, oni bi trebali poslati delegaciju u Japan, gdje je niska stopa smrtnosti dojenčadi, i vidjeti kako su oni to uspjeli učiniti.

veliki krevet šesteročlana obitelj Možda te zanima... Šesteročlana obitelj spava u istom krevetu Roditelji

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.