Beba Dojenje 11. lipnja 2023.

Kako 'preživjeti' česte noćne podoje: 4 praktična savjeta

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Nove mame su prilično iscrpljene. To u kombinaciji s bezbroj noćnih hranjena, može biti veliki problem. Donosimo ti par savjeta koji bi vam mogli olakšati noćna hranjenja (ali samo olakšati, ne napraviti jednostavnim)

Majčino mlijeko najbolja je hrana za dojenče. Mnoge su dobrobiti dojenja, kako za dijete, tako i za majku. Pruža najbolji omjer vode i hranjivih tvari te se stalno prilagođava potrebama djeteta, a uz to je i besplatno, fino i pruža osjećaj bliskosti. No, ponekad je teško 'preživjeti' česte noćne podoje. Noćna hranjenja pomažu u boljoj proizvodnji prolaktina, hormona koji potiče tijelo da proizvodi više mlijeka. 

"Djetetu je dojenje puno više od same hrane. To mu je utjeha i psihička stabilnost. Nemojte djetetu oduzimati nešto što voli na način da plače dok se ne iscrpi i onda zaspe. U konačnici, niti vi ne spavate niti je dijete sretno. Noćne podoje će dijete samo s vremenom izbaciti i nema ga potrebe forsirati i iscrpljujivati i dijete i sebe", savjet je primalje i IBCLC savjetnice za dojenje Barbare Finderle.

Unatoč iscrpljenosti, prvi mjeseci majčinstva posebni su. Kad pomislite da bi samo htjeli spavati duže od 30 minuta u komadu, probajte ubaciti ovih par savjeta u svoje noćne rutine. 

1. Spavaj kad i beba spava

Savjet je koji ste sigurno već puno puta čuli, a mi ćemo ga još jednom ponoviti. Kako bi bili odmorniji, važno je da se odmarate svaki put kad imate priliku. A pogotovo po noći. S vremenom dojenje, pa tako i noćno, postaje lakše. Nađite najbolji položaj za noćne podoje koji neće razbuditi ni vas ni bebu. I nastavite skupa spavati.

Savjeti za preživljavanje za neispavane mame

2. Doji bebu u krevetu ili blizu kreveta

Spavanje s bebom u istom krevetu zna biti 'škakljiva' tema. "Zbog niskog kalorijskog sastava majčinog mlijeka, koje je posebno prilagođeno još nerazvijenom probavnom sustavu dojenčeta, beba ima potrebu za čestim noćnim podojima. Zbog toga majke koje doje, čak i ako ranije nisu imale namjeru spavati zajedno sa svojim djetetom, obično brzo shvate koliko je dojenje jednostavnije i koliko su one same zadovoljnije ako beba spava s njima u krevetu", kaže profesor biološke antropologije James J. McKenna, ravnatelj Laboratorija za proučavanje sna majki i djece na američkom Sveučilištu Notre Dame. To mora biti vaša odluka, a možete pročitati najvažnija pravila za siguran san.

dojenje mama majka beba Možda te zanima... Noćni podoji: da ili ne? Beba

3. Obrati pažnju na bebine potrebe

Svaka beba je drugačija. Neke će se držati rasporeda, a neke ne. U svakom slučaju, kad je beba mala morate razmišljati o njenim potrebama. Uvođenje rasporeda može čekati. "Dojenje na zahtjev podrazumijeva podoj uvijek kada to dijete zatraži, tj. odgovaranje na njegove potrebe. Ne postoji propisano vrijeme između podoja, niti vrijeme koliko bi trebao trajati podoj. Podoj traje onoliko dugo dok dijete samo ne ispusti dojku ili zaspe. Svako dijete je individua za sebe i ima svoje potrebe na koje će majka odgovoriti", kaže Marina Kovačević iz Telefončića.

Bebin dnevni raspored: fleksibilan ili dosljedan?

4. Stvori opuštajuće okruženje

Koliko god je primamljivo upaliti svjetla ili napraviti nešto drugo kako bi ostali budni, zapamtite da, kako bi vaša beba razlikovala noć od dana, mora postojati razlika između buke dana i mirne noći. Beba mora imati pozitivne asocijacije na spavanje. Bebu je najlakše uspavati ako imate pravilnu rutinu. "Beba preko dana mora dobiti dovoljno sna jer neće moći zaspati ako je premorena", objašnjava Iva Brčić, certificirana edukatorica programa 'Najsretnija beba'.

Dobronamjerni savjeti za uspavljivanje beba koje ne trebate slušati

Skok u razvoju Možda te zanima... Skok u razvoju bebe: Beba puno plače i stalno traži dojku Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.