Beba Razvoj u 1. godini 15. srpnja 2015.

Da se pita dijete, ono bi izabralo uspavljivanje dojenjem

spavanje dojenje
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Iz knjige 'Kako uspavati dijete' prenosimo vam odlomak u kojem američki pedijatar William Sears i njegovi suradnici objašnjavaju različite aspekte, prednosti i nedostatke dojenja ili hranjenja na bočicu dok dijete ne zaspi, ili gotovo do sna, kao i uspavljivanja bez hranjenja

Dojenje do spavanja vjerojatno je najjednostavniji i najučinkovitiji način uspavljivanja djeteta, no sigurno ste čuli da biste trebali još budno dijete staviti u krevet, kako bi naučilo samo zaspati, a možda ste već osjetili i iscrpljenost zbog večernjih i njoćnih podoja.

Što o uspavljivanju djeteta dojenjem, ili hranjenjem na bočicu, odnosno bez toga, misli poznati američki pedijatar William Sears, pročitajte u odlomku iz nove knjige 'Kako uspavati dijete' u izdanju Mozaika knjiga, koju je dr. Sears napisao zajedno sa suprugomk Marthom i sinovima Robertom i Jamesom, koji su također pedijatri:

Hranjenje djeteta do spavanja dojenjem ili na bočicu

Kad bi dojenčad mogla glasovati, nagradu za najbolji prijelaz dobilo bi uspavljivanje na topli način. Nježni dodiri u kontinuitetu s mnoštvom dodira od tople kupke, preko toplih ruku, na topla prsa, do tople postelje pobjednički je recept za uspavljivanje. Stisnite se u postelji uz svoje dijete i dojite ga dok ne zaspi. Ako dojite dijete do sna u svom naručju, uvjerite se da čvrsto spava prije negoli ga premjestite u njegov krevetić. Kad dijete zaspi, polako otiđite.

Čini se da je dojenje dio plana prirode za umirivanje i uspavljivanje dojenčadi. U stvari, mlijeko sadrži protein koji potiče na san i pomaže djetetu da odluta u zemlju snova. (Dodatna je pogodnost da se i dijete i majka opuštaju zahvaljujući hormonima koji se otpuštaju dok majka doji dijete.) Mala dojenčad također vrlo brzo zaspi i kada se hrani na bočicu.

Preporučujemo da ne ograničavate dojenje djeteta prilikom uspavljivanja u prvim tjednima dojenja. U prvih četiri do šest tjedana nakon djetetova rođenja vi učite tumačiti djetetove znakove da je gladno, dijete uči kako vam dati do znanja da je gladno, a vaša se zaliha mlijeka usklađuje s djetetovim potrebama. Opustite se i uživajte u iskustvu dojenja.

Mudro će dijete zavoljeti poveznicu između hranjenja i spavanja, uživati u njoj i očekivati je dok god ga dojite ili hranite na bočicu. S jedne strane, to znači da ćete moći računati na hranjenje kao na jednostavni način za uspavljivanje. Čak i dijete koje se opire snu s vremenom će popustiti pred opuštajućim osjećajima koje pruža sisanje.

beba bočica | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

S druge strane, mamina prsa (ili bočica) moraju biti raspoloživa kad je vrijeme za spavanje, i kasnije usred noći kad se dijete probudi. Čak i ako je hranjenje vašem djetetu broj jedan na popisu asocijacija na spavanje, možda ćete željeti naučiti ga i drugim asocijacijama pomoću kojih biste ga uspavljivali.

Prilikom razvijanja svog plana za spavanje, pitali smo majke djece koja se noću često bude što bi učinile drugačije sa sljedećim djetetom. Odgovor koji slijedi dala nam je naša kći Hayden (bivša zvijezda naše knjige Nemirno dijete, a sada majka), i on je dobar primjer za mnoge majke:

"Uživam u dragocjenim trenutcima kad dojenjem uspavljujem Ashtona, jer sam svjesna da će to vrijeme kratko trajati. Ipak, s našim sljedećim djetetom neću koristiti samo jedan način uspavljivanja. Radit ću raznovrsne postupke kako ga ne bih naučila na samo jedan način da se uspava. U to će biti uključen i moj suprug Jason, i on će ga povremeno uspavljivati – tako da se može sam uspavati kad bude stariji."

Mnogi nam roditelji govore da im dojenje djeteta do spavanja i još nekoliko puta noću odgovara ako spavaju s djetetom. Dijete je zadovoljno, a majka dobije dovoljno sna jer je dijete blizu nje i može ga noću dojiti, a da se sama potpuno ne probudi. Majka se možda budi malo češće, ali osjeća da je korisnost veća od neugode za nju samu.

Ipak, neke su nam majke rekle da se njihova djeca u dobi od šest, dvanaest, pa i osamnaest mjeseci nastavljaju noću buditi (katkada i više puta) kako bi sisala, a da one više ne mogu izdržati s toliko noćnih podoja. One žele da njihova djeca nauče još poneki način za uspavljivanje. Dakle, dojenčad može naučiti i druge načine uspavljivanja. Kasnije u knjizi pokazat ćemo kako
naučiti djecu novim asocijacijama na spavanje. Za sada želimo da znate kako mnoge majke svoju djecu doje do sna tijekom mnogo mjeseci, čak i noću, i ipak se uspiju dovoljno odmoriti.

Ako trenutačno uživate u tome da dijete dojite dok ne zaspi, ne želimo prekidati nešto dobro. Jedna od lekcija o roditeljstvu koju želimo da naučite jest da uživate u trenutku. Želimo da se povežete sa svojim djetetom bez previše brige o tome što bi bilo kad bi bilo.

Dojenje djeteta gotovo do sna

Mnoge majke koje doje, a žele da i tate mogu uspavati dijete, uče dijete asocijacijama na spavanje koje se ne zaustavljaju na samom dojenju. Dijete siše prije počinka, smiri se, i počinje biti pospano. Tada ga, dok tone u san, preuzima tata noseći ga ili ljuljajući uz lupkanje po leđima i pomoću drugih postupaka koji pomažu djetetu da zaspi.

beba tata spavanje | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Očevi koji hrane dijete na bočicu također mogu koristiti ovaj pristup ako ne žele da im dijete zaspi s bočicom u ustima. Ovaj pristup pomaže djeci naučiti da osim ugode sisanja postoje i drugi načini da se zaspi. Kada taj pristup koristite sa starijim dojenčetom koje više ne treba hraniti dva ili tri puta noću, manje je vjerojatno da će se dijete buditi noću, i možda će biti voljnije opet zaspati samo uz nježno tapšanje ili maženje mame ili tate.

Glavni je razlog da se dijete privikne na druge asocijacije na spavanje taj da se izbjegne majčina prevelika iscrpljenost učestalim noćnim dojenjem starijeg dojenčeta (to je najuobičajenija zabrinutost povezana sa spavanjem s kojom se susrećemo u našoj pedijatrijskoj praksi). U divnom svijetu noćnog dojenja djeca obožavaju utonuti u san na majčinim prsima i imati trenutan pristup tom toplom i zgodnom mjestu čim se probude. Opet, često je korisno dodati završnu riječ pomoću nekog drugog postupka nakon dojenja kako bi dijete iz stanja pospanosti ili budnosti kroz plitak san prešlo u stanje dubokog sna. Pokušajte s ovim završnim postupcima:

Dojite, pa dijete uspavajte tapšanjem, pjevanjem ili ljuljanjem. Umjesto da dijete dojite dok potpuno ne utone u san, dojite ga dok ne počne usporavati sisanje i zatvori oči, ali još ne spava. Bradavicu izvucite iz djetetovih usta.

Nakon dojenja predajte dijete tati. Pred kraj dojenja dijete nježno predajte tati u naručje. Uz malo sreće, kad se dijete probudi, bit će voljnije prihvatiti da ga na isti način uspava tata ili neki drugi skrbnik.

Dodajte raznovrsne alate za uspavljivanje. Možete se koristiti bilo kojim od alata o kojima smo ovdje pisali, kako biste nakon hranjenja uljuljkali dijete u san. Ako te tehnike nisu učinkovite i dijete inzistira na dojenju do sna, razmotrite i mogućnost da dijete koje nije voljno, još možda nije spremno. Dajte mu još nekoliko tjedana kako bi mu sazreli obrasci spavanja, pa pokušajte ponovo.

Uspavljivanje djeteta bez hranjenja

To je lakše reći nego izvesti. Zbog načela asocijacija na spavanje o kojima smo upravo pisali, ako dijete uvijek potpuno zaspi na isti način, posebice na prsima, ono će očekivati, tražiti, pa i vrištati za tim istim načinom uspavljivanja – obično za prsima.

Povremeno pokušajte dijete ostaviti u njegovu krevetiću kad mu se spava, ali je još budno. Kako biste ga uspavali, koristite razne alate za uspavljivanje. Pokazujući djetetu kako zaspati bez hranjenja, učite ga da je u redu zaspati na druge načine. Možda će vaše dijete negodovati kada prvi put isprobate neke od alata za uspavljivanje.

beba | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Ako se buni malo više, imajte na umu važno načelo roditeljstva: Ne ustrajte s lošim eksperimentom. Ipak, bar jednom ili dvaput u tjednu pokušajte dijete spustiti u krevetić dok je u polusnu. Tako ćete barem djelomično usaditi asocijaciju "ja to mogu".

Knjigu 'Kako uspavati dijete' potražite u knjižarama Algoritam Profil Mozaik i ostalim boljim knjižarama! Možete direktno naručiti i na mail info@mozaik-knjiga.hr ili na broj telefona 01 6315 171.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.