Trudnoća Porođaj 22. svibnja 2013.

Blizina majke i djeteta ključna za uspješno dojenje

mama beba novorođenče
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Više istraživanja pokazalo je da je češće sisanje u ranom periodu života preduvjet za uspostavu uspješnog dojenja

Nema istraživanja koja opravdavaju odvajanje majke i djeteta nakon porođaja ukoliko je s majkom i bebom sve u redu, a upravo to je ponekad praksa u našim rodilištima. Odvajanje od djeteta, čak i za bezazlene postupke poput vaganja i mjerenja, narušava djetetov odgovor sisanja. Odvajanje ometa dojenje jer djeca moraju biti fizički blizu majke kako bi dojila.

Fizička blizina majke i djeteta, posebice kontakt koža na kožu, dovodi do više pokušaja dojenja, bržeg odgovora majke na djetetove znakove gladi, normalnog uzorka sisanja, toplinske koregulacije, imunološke zaštite djeteta i još mnogo drugoga. Zaključci nekoliko istraživanja su da je češće sisanje u ranom periodu života preduvjet za uspostavu uspješnog dojenja.

Rutinski postupci u rodilištu

Što sve može utjecati na dojenje ukoliko se čini prije prvog podoja:

  • Razdvajanje majke i djeteta bez obzira na razlog
  • Vaganje djeteta
  • Mjerenje djeteta
  • Davanje K vitamina
  • Vađenje krvi i razni testovi bez obzira na razlog
  • Utopljavanje novorođenčeta
  • Kupanje
  • Prvi pregled
  • Stavljanje broja – identifikacije (osim ako se obavi ne ometajući kontakt koža na kožu)

Ne postoje dokazi koji govore da bi se ovakvi postupci trebali izvoditi prije prvog podoja ukoliko se radi o zdravom novorođenčetu i normalnom, fiziološkom porodu.

Također, djeca kojoj su nakon poroda aspiratorom čišćeni dišni putovi ili su bila intubirana mogu pokazivati odbojnost prema oralnom hranjenju, što otežava dojenje. Neka istraživanja su pokazala da i kupanje novorođenčeta odmah nakon poroda ometa dojenje jer miris amnijske tekućine može potaknuti bebu na dojenje.

Prvi podoj u prvih sat vremena

S druge strane, svi podaci ukazuju na to da uspješnost uspostave dojenja ovisi o događajima u prvim danima života. Zdravo dijete stavljeno majci na prsa u kontaktu koža na kožu odmah poslije poroda može dopuzati do dojke i početi sisati u vremenu od prvih 5 minuta do unutar prvog sata.

Neposredan i neprekidan kontakt koža na kožu je toliko ključan u uspostavi dojenja da se spominje i u koracima inicijative za Bolnice prijatelje djece.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.