Beba 31. siječnja 2024.

Mama slučajno snimila epizodu disforičnog refleksa otpuštanja mlijeka. Evo o čemu se radi

Foto: TikTok snimka zaslona
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Dojenje je vrlo emotivna stvar – pored tog što je zahtjevno, iscrpljujuće, povremeno teško. A sa sobom nosi mnoge nekad neočekivane „nuspojave“ koje nekad doslovno mogu iznenaditi mamu koja doji.

Dojenje može izazvati uistinu razne osjećaje i „pojave“. Ali uistinu razne i raznolike. Možeš se osjećati kao da je to najbolja stvar na svijetu, može te preplaviti osjećaj da ne želiš to više nikad ponovno prolaziti, može ti biti bolno, može ti biti ispunjavajuće… A može ti izazvati kratku epizodu izrazito intenzivnih loših osjećaja.

Možda te zanima... Hranjenje je majčinska rana - i zato mamama ne treba osuda, nego podrška Beba

Da, i ta pojava ima stručni naziv: disforično otpuštanje mlijeka, odnosno D-MER (Dysphoric Milk Ejection Reflex). Radi se o intenzivnim emocijama koje se javljaju u određenom dijelu ciklusa dojenja i stvaranja mlijeka, a većina mama koje to dožive najčešće to pripisuju uobičajenim postporođajnim hormonima. Ti su osjećaji često mračne tematike, a mogu izazvati osjećaj krivnje kod mama, kao i strah ili sram.

Jedna je mama koja ima profil na TikToku sasvim slučajno snimila jednu epizodu ove pojave tijekom snimanja sasvim nevezanog videa, pa odlučila podijeliti upravo taj video i pojasniti o čemu se radi. Mama Alyssa Ice, kojoj se to dogodilo, odlučila je podijeliti taj video baš zbog činjenice da se o ovom nedovoljno govori, pa mame nisu ni svjesne odakle dolaze njihove mračne emocije s kojima se ponekad bore.

Što je disforični refleks otpuštanja mlijeka?

Disforični refleks otpuštanje mlijeka (D-MER) iznenadna je pojava naglo loših emocija koji neke žene dožive neposredno prije otpuštanja mlijeka. Ovi osjećaji traju samo kratko, ali mogu biti izrazito snažni, te varirati u svojoj manifestaciji - od tuge do bijesa.

Iako ovo područje još uvijek nije dovoljno istraženo, a mogućnost istraživanja je zapravo ograničene, većina aktualnih istraživanja sugerira da je D-MER povezan s hormonima i kemikalijama u tijelu nakon poroda. Iako se čini kao da je ovo psihički problem, to je zapravo više stvar fizičkog dijela. D-MER je zapravo stvar tijela koje reagira na otpuštanje mlijeka zbog naglog pada određenih hormona.

Prema jednoj od rijetkih studija procjenjuje se da između 5% i 9% dojilja doživi D-MER.

Kakav je osjećaj D-MER?

U svom videu Alyssa Ice je se priprema za izdajanje, dok snima video na potpuno nevezanu temu, a u jednom trenutku prekine govoriti i udalji se. Tu počinje njena epizoda D-MER-a. Alyssu iznenada preplave emocije, počinje plakati, izgleda zamišljeno. Kad se uspije pribrati, Alyssa progovori o tome što se upravo dogodilo.

@alyssa_ice_ this sucks lol #genzmom #newbornmom #breastfeedingmom #disphoricmilkejection ♬ original sound - Alyssa Ice

„Volim dojenje, nemojte me krivo shvatiti, ali ovo je stvarno jako teško,“ objasnila je, misleći na te trenutke tijekom otpuštanja mlijeka. Objasnila je da nije ni znala što joj se događa sve dok nije vidjela objave drugih žena o istom iskustvu u jednoj Facebook grupi. Alyssa je taj osjećaj opisala kao „tjeskobu ili nadolazeći očaj“.

„U posljednjih nekoliko tjedana postalo je malo gore,“ ispričala je. „Osjećam se kao da ću povratiti. Čim počnem izdajati, osjećam se kao da ću početi povratiti. Osjećam da ću početi plakati, ili počnem plakati. I to traje samo minutu ili tako nešto, ali je jako, jako, jako teško psihički se s tim nositi. Jer doslovno, u toj jednoj minuti, vaš um jednostavno prolazi kroz te užasne, užasne misli ili se osjećate jako, jako tužno.“

Što uzrokuje D-MER?

Tijekom dojenja tijelo oslobađa prolaktin, hormon neophodan za proizvodnju mlijeka, kao i oksitocin. Oksitocin je hormon koji pokreće protok ili otpuštanje mlijeka iz dojki kada beba sisa (ili kada počinje izdajanje). Oksitocin je supresor dopamina, što znači da se razina dopamina smanjuje.

@lactationhub Replying to @machel_reyers d-MER and breastfeeding. Do you experience negative thoughts while pumping/breastfeeding? #pumpingmom #breastfeeding #dmer #dysmorphicmilkejectionreflex ♬ original sound - LactationHub

Kod nekih žena ta razina dopamina padne vrlo brzo i to uzrokuje iznenadni osjećaj očaja i druge negativne emocije. Stručnjaci još uvijek ne znaju točan razlog zašto se to događa određenim ženama.

Može li se zaustaviti?

Iako se ne može sa sigurnošću reći da nešto djeluje na prestanak ovakvih epizoda, stručnjaci preporučuju neke metode, kao što je povećanje kontakta koža na kožu ili odvraćanje pažnje tijekom hranjenja ili izdajanja jedenjem ili gledanjem televizije. Može se pokušati i izbjegavanjem određene hrane i piće koji mogu biti povezani s povećanjem tjeskobe i stresa, poput kofeina, a dobro je i pokušati nadoknaditi san.

Nakon što je Alyssin video postao viralan, i druge su mame podijelile svoja osobna iskustva s D-MER-om, ističući da nisu imale pojma da je njihova iznenadna promjena emocija tijekom izdajanja ili hranjenja stvarno zdravstveno stanje.

„Ne mogu vjerovati da ovo tek otkrivam! Kad sam dojila svoju bebu, svaki put bih plakala i osjećala sam se potpuno usamljeno,“ rekla je jedna žena u komentarima, a slično je napisala i druga: „Nisam imala pojma da je to stvarno! Imam toliko unosa u dnevniku u kojima govorim koliko mrzim izdajanje.“

„Upravo prolazim kroz ovo, a nikad nisam s prve dvije bebe pa sam mislila da nešto nije u redu sa mnom!“ napisala je jedna mama.

„Drago mi je što sada znam što je ovo! Osjetila sam to s prvim i odustala, pokušala sam ponovno s drugim. I opet se dogodilo! Uz grčeve, nisam se mogla nositi s tim. Kad sam rodila treće dijete, odmah sam prešla na adaptirano mlijeko. Nisam to mogla ponovno prolaziti. Užasan osjećaj!“

Nekad je jednostavno dobro znati da nismo lude i da to što nam se događa ima stručno objašnjenje.

Možda te zanima... Što ti sve donosi dojenje? Evo što kaže mama koja se bliži kraju 10-godišnjeg razdoblja dojenja... Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.