Beba 22. prosinca 2023.

Treba ti masaža, mama? Masiraj bebu – kažu da je to dobro za mamino mentalno zdravlje…

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Sigurni smo da mami više treba masaža nego bebi, ali čini se da mama koja masira bebu može osjetiti učinak na svom mentalnom zdravlju, i to pozitivan. Zanima te kako su došli do tog? I nas!

Koliko često pomisliš „Uf, kako bi mi dobro došla masaža!“ i onda razmišljaš postoji li ikakva šansa da ju uključiš u svoj dnevni raspored… Krcati dnevni raspored, onakav kakav može imati samo jedna mama s malom bebom. Pa zaključiš da je to trenutno neizvedivo i pomiriš se s tim da će ti leđa i dalje biti ukočena. Iako nije sve samo do fizičkog, nego ti treba to opuštanje, da ti leži, a netko te masira, pa to čuda čini za tvoje mentalno zdravlje zapravo…

Možda te zanima... VIDEO: Masaža za bebe potiče razvoj i zbližava roditelje i bebu Beba

Znaš što? Možda da probaš izmasirati bebu. Kažu, naime, da to isto tako čuda čini za tvoje mentalno zdravlje. Kako? I mi se pitamo, ali kažu stručnjaci da je to stvarno tako, te da mame koje masiraju svoju novorođenčad imaju čak i manju sklonost postporođajnoj depresiji, odnosno smanjene simptome depresije… Osim tog, kad bebama iskazuju nježnost i ljubav kroz masažu, to može mame učiniti dodatno sigurnijima u sebe, te učinkovitijima.

Jedna od ranijih studija pokazala je da prijevremeno rođena djeca koje roditelji ili skrbnici masiraju, bolje napreduje u pogledu težine, da ih manje boli, da su budnije i njihov je imunološki sustav bolji. Sve u svemu, masaža pomaže otpustiti hormon oksitocin koji pomaže u povezivanju roditelja i djeteta, a to može pomoći mamama da se osjećaju sposobnije i opuštenije u dok rade sve što treba za bebu.

Upravo imajući ovo sve na umu, stručnjaci su poželjeli provjeriti može li na isti način masaža pomoći mama u borbi s postporođajnom depresijom, problemom koji muči itekako velik broj žena koje su rodile.

Kako bi ustanovili može li masaža pomoći s postporođajnom depresijom, stručnjaci su pregledali postojeće dokaze na tu temu, i to u osam studija. Studije su obuhvatile 521 ženu koje su patile od postporođajne depresije. Stručnjaci su promatrali kako je masaža dojenčadi koju je radila majka pomogla kod simptoma depresije, kao i slušali iskustva žena s masažom.

Svih osam studija koje su pregledali ukazivalo je na to da su nakon masaže smanjeni simptomi postporođajne depresije kod žena koje su masirale svoje bebe. Od tih studija, tri su ispitivale zadovoljstvo mama tijekom masaže dojenčadi i pokazalo se da ima učinka na ostvarivanje kontakta i dobro raspoloženje. Dodatno, mame koje su pohađale tečajeve masaže dojenčadi rekle su da su imale još značajniju interakciju sa svojom novorođenčadi.

Dakle, dok ne uspiješ otići na masažu, pa da uživa i tvoje tijelo i tvoj um, možda da pokušaš s masažom novorođenčeta… Ako ništa drugo, barem će jedno od vas u potpunosti uživati.

Masaža bebe Možda te zanima... Zašto je dobro masirati bebu i kako se to točno radi? Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.