Beba 05. siječnja 2024.

Doula odgovara: Kako, zašto i treba li uopće masirati svoju bebu?

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

U zadnje vrijeme u Hrvatskoj sve više se susrećemo s pojmom tečaja masaže za bebe, a da možda nije baš jasno kakav je to tečaj, što se tamo radi, tko masira bebu i zašto bi nam to uopće bilo potrebno. Za portal missMAMA pišu doule Hrvatske udruge doula.

Da za početak odgovorim na najčešća pitanja vezana uz masažu beba.

  1. Zašto ići na tečaj masaže za bebe koji traje nekoliko susreta kad sve o masaži mogu naučiti s YouTube videa?

Odgovor je jako jednostavan, zato što je zdravlje i dobrobit vaše bebe u pitanju i ne želite naučiti krivo masirati svoju bebu, zar ne? Savladavanje vještine masaže nije mala stvar. Vjerojatno se ni sami ne biste dali u ruke masera koji je učio s YouTubea. Zato i vi trebate polako savladati tu vještinu kako biste svojoj bebi pružili najbolji mogući tretman. Također, ako površno prilazite samoj masaži i fokusirate se samo na njezin fizički aspekt, propustit ćete sve druge brojne benefite ovakvog tečaja.

Možda te zanima... Što ti sve donosi dojenje? Evo što kaže mama koja se bliži kraju 10-godišnjeg razdoblja dojenja... Beba
  1. Kako masaža doprinosi bebinom zdravlju?

Kao i svaka masaža, ona djeluje na opuštanje mišića, poticanje rada limfe i krvotoka te na umirenje, smanjenje emotivne napetosti i stresa. Budući da su bebe vrlo osjetljive na podražaje izvana jer imaju nezrele živčane sustave, umirivanje istih doprinosi njihovom zdravlju na svim razinama. Tako redovito masirane bebe brže rastu i dobivaju na kilaži, manje plaču i više spavaju, manje pate od kolika, grčeva i zatvora i imaju manje stresnih hormona. Također, masažom se stimuliraju sva bebina osjetila što dovodi do stimulacije razvoja svih tjelesnih sustava i brže povezivanje sinapsi u mozgu. Osim ovih fizičkih, masaža donosi i mnogo ostalih benefita.

 | Author: Privatni album Foto: Privatni album

  1. Pa koji su to onda ostali benefiti?

Zbog specifične atmosfere u kojoj se masaža odvija i kvalitetnog vremena u kojem je roditelj potpuno posvećen bebi, beba razvija osjećaj voljenosti, poštovanja i sigurnosti, a roditelj uči jačati strpljenje, prihvaćati bebine granice i bolje razumjeti bebine znakove što doprinosi jačanju njihovog odnosa. Kvalitetan odnos s roditeljima je od ključne važnosti za bebin emotivan i socijalan razvoj. I roditelji i bebe kroz masažu smanjuju stres i povećavaju oksitocin što čini atmosferu u kući opuštenijom i smanjuje napetosti i trzavice među članovima obitelji, pogotovo ako u masažu uključimo i stariju braću i sestre. S obzirom da masirane bebe bolje spavaju po noći, poboljšava se san cijeloj obitelji.

  1. Da li instruktorica masira moju bebu? Zašto ne?

Instruktorica pokrete masaže pokazuje na lutki. Bebu masiraju isključivo roditelji ili staratelji jer je za bebin razvoj važno da se povezuje sa svojim roditeljima kroz njihov dodir, miris, zvuk glasa, pogled… Tako se međusobno zaljubljuju, a ne želimo da se beba zaljubi u instruktoricu masaže, zar ne?

  1. Tko može doći na tečaj?

Na tečaj dolaze bebe i njihovi roditelji ili drugi primarni skrbnici, a dobrodošli su i starija braća i sestre pa je atmosfera obično vesela i podržavajuća. Roditelji na tečaju mogu pronaći društvo drugih roditelja koji prolaze isto što i oni sami, razmijeniti iskustva i međusobno se osnažiti. Tečajevi su izuzetna prilika za druženje majkama koje često većinu vremena provode same s bebom.

 | Author: Privatni album Foto: Privatni album

  1. Do koje dobi mogu masirati bebu?

Tečaj masaže je namijenjen bebama do prve godine života, idealno prije nego beba propuže, ali uz stečena znanja dijete možete masirati sve do tinejdžerskih dana, uz male prilagodbe pokreta. Bebe koje odrastu uz masažu, vole je i u starijoj dobi te kao odrasli ljudi.

  1. Ima li na tečaju i neke teorije?

Da, na tečaju se razgovara o vrstama plača, bebinim potrebama i znakovima, raznim studijama o razvoju beba i drugim temama koje predlaže instruktorica ili sami roditelji.

U svakom slučaju, masaža za bebe se ne svodi samo na izvođenje određenih pokreta već puno širu priču s mnogim benefitima i nadam se da će u Hrvatskoj uskoro zaživjeti i postati nešto sasvim uobičajeno. U Švedskoj na primjer, svaki roditelj nakon rođenja bebe dobije vaučer za besplatan tečaj masaže za bebe jer je njihov zdravstveni i socijalni sustav prepoznao koje prednosti masaža donosi ne samo pojedincima i obiteljima, već cijeloj zajednici. Eh, kada ćemo mi biti kao ta Švedska…

Ivanu Klement potraži na doula.hr.

Možda te zanima... Hranjenje je majčinska rana - i zato mamama ne treba osuda, nego podrška Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.