Trudnoća 09. siječnja 2024.

Je li normalno osjećati bijes u trudnoći? Jest, a evo zašto se to događa

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Iako ćemo to često jednostavno negirati, ženama promjene raspoloženja nisu nepoznanica. I u većini razloga postoji opravdanje za takve osjećaje, pa i bijes – čak i u trudnoći.

Svakog mjeseca postoji ono vrijeme kad – nisi svoja. I znaš da ne misliš ništa loše, ali hormoni u određenoj fazi ciklusa jednostavno kod nekih (čitaj: mnogih) žena izazivaju brojne promjene raspoloženja. Kasnije u životu, tu je predmenopauza. Slični problemi. A ona i menopauza, koja ne odskače puno od tog. Pa dobro, imaju li žene mira barem u nekom razdoblju – na primjer, trudnoći?

Ne, naravno da nemaju.

Možda te zanima... Što je teže - umor zbog trudnoće ili iscrpljenost zbog bebe? Trudnoća

Hormoni mogu trudnoću pretvoriti u, kako to Amerikanci kažu, „emocionalni rollercoaster“. Ženama taj osjećaj neće biti stran, ali da nam baš treba u trudnoći – ne treba. Nekad ćeš plakati, nekad se osjećati beznadno, nekad biti ljutita, a nekad ček i bijesna. I sve je to, čak i u trudnoći, normalno.

Evo što sve trebaš znati.

Zašto bi te trudnoća mogla razbjesniti?

Zašto neke trudnice tako lako planu i razbjesne se? Pa, hormoni su djelomično krivi za to, ali ne u potpunosti. Stručnjaci smatraju da hormoni vjerojatno igraju ulogu, ali još nema konačnih medicinskih podataka.

Jedan od razloga moglo bi biti nakupljanje raznih problema i neugodnosti tijekom trudnoće. U prvim mjesecima neke žene osjećaju mučninu, umor, imaju osjetljive grudi, javlja se strah da bi nešto moglo poći po zlu... Kako vrijeme prolazi, javlja se nesanica, veći pritisak na crijeva i mokraćni mjehur i osjećaj vrućine… Jasno ti je sve o čem govorimo. Već dok čitaš sve ovo, stvara ti se nelagoda. E, pa onda ćeš lakše razumjeti zašto i odakle bijes u trudnoći.

Također postoji jaka veza između depresije i ljutnje, kažu stručnjaci. Osobe koje ne izražavaju svoj bijes prema van, odnosno „gutaju“ taj svoj bijes, sklonije su depresiji, što tek nije dobro!

Ako si trudne i primjećuješ da si često bijesne, pokušaj ovako:

Okreni se i otiđi

Izbjegavaj rasprave od kojih će ti samo uzavreti krv i koje će te doslovno razbjesnjeti. Reci osobi koja je na drugoj strani da se osjećaš ranjivo i da radije ne bi razgovarala o problemu. Zatim uzmi pola sata za sebe i prošeći – oko kuće, oko ureda, gdje god se rasprava dogodila.

Ostani aktivna

Plivanje, hodanje, vrtlarstvo… Redovita tjelovježba može ti pomoći držati sav taj nakupljeni bijes pod kontrolom i istovremeno pomoći u ublažavanju fizičke nelagode.

Zapiši to

Iznijeti osjećaje i staviti ih na papir može biti vrlo katarzično iskustvo. Možeš to učiniti kroz zapise u dnevniku, pjesme ili izrazito nepristojna pisma koja nikada nećeš poslati.

Uzmi pauzu za mentalno zdravlje

Bilo da je u pitanju slobodan dan na poslu ili kratki bijeg od djece, razmazi se: otiđi na tretman lica, frizuru, pogledaj film, kupi par cipela, otiđi na piće s prijateljicom (koja te neće naljutiti).

Potraži stručnu pomoć

Ako smatraš da ti ljutnja otežava funkcioniranje, ako ti se čini da to ipak ne bi trebalo biti baš tako, možda je vrijeme da razmisliš o razgovoru s terapeutom.

Važno je naučiti nositi se s bijesom i pozabaviti se time još u trudnoći, ako ti se čini da to nije nešto prolazno, jer ako to ostaviš za kasnije, bit ćeš daleko izloženija mogućnosti razvoja postporođajne depresije.

Možda te zanima... Nesanica u trudnoći: Evo zbog čega sve ne možeš spavati u prvom tromjesečju i kako si pomoći Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.