Trudnoća Porođaj 18. ožujka 2024.

5 mogućih razloga zbog kojih toliko žena pati od zatvora u postporođajnom razdoblju

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Porod je za organizam uistinu buran događaj u svakom pogledu. Ono što često muči žene nakon što rode je, između brojnih drugih stvari, i zatvor. A nije baš lako nositi se s tim u razdoblju nakon poroda…

Naša su crijeva daleko osjetljivija i daleko važnija nego što možemo i zamisliti. Naša crijeva vole rutinu, vole redovitost i život bez stresa. Ni inače im često ne možemo priuštiti sve od navedenog, a kamoli nakon poroda, s malom bebom. Osim što sam porod znači nezamisliv šok za naš gastrointestinalni sustav, nakon poroda tu je novorođenče – nema redovitog spavanja, nema uobičajenih prehrambenih navika, hormoni su u neskladu, a bez obzira na to je li u pitanju bio carski rez ili vaginalni porod, tijelo još uvijek zacjeljuje i oporavlja se nekoliko mjeseci nakon toga.

Možda te zanima... Dok beba amnionskom tekućinom vježba probavni sustav, tvoj bi mogao biti sve usporeniji Trudnoća

Sve u svemu, ne treba čuditi činjenica da je postporođajni zatvor čest: javlja se kod čak 3 od 5 žena koje su rodile, a uspostavljanje redovite stolice postaje za mnoge ozbiljna borba.

Zatvor se definira kao poremećaj crijeva karakteriziran rijetkom, tvrdom stolicom koju može biti teško ili čak bolno izbaciti. Vjerojatno je zatvor i tvoj problem ako osjećaš nešto od navedenog tijekom više od 25% pokreta crijeva (BM – Bowel Movement).

Znakovi zatvora

  • Naprezanje prilikom obavljanja velike nužde
  • Osjećaj kao da ne možete do kraja obaviti veliku nuždu
  • Blokada unutar rektuma
  • Imaš tvrdu ili kvrgavu stolicu
  • Koristiš ruke da si pomogneš
  • Manje od 3 velike nužde na tjedan

Postoje brojni razlozi i rješenja za postporođajni zatvor, a evo kako se to može pretvoriti u pravu dramu.

5 mogućih razloga za postporođajni zatvor

1. Promjena prehrane i lijekovi mogu dovesti do zatvora

Kad rodiš, hrana ti se malo promijeni, kao i raspored jela. Prvih si dana izuzetno orijentirana na dijete i jednostavno ne misliš dovoljno na jelo. Osim tog, možda ćeš i zbog bebe prilagoditi malo hranu. Sve to može utjecati na tvoju probavu.

Osim toga, ako si izgubila značajniju količinu krvi tijekom poroda, možda ćeš morati uzimati dodatke prehrani sa željezom nakon poroda, što također pospješuje zatvor. Određeni lijekovi za ublažavanje bolova koji se propisuju nakon poroda, također se mogu povezati sa zatvorom.

2. Dojenje može uzrokovati dehidraciju

Majčino mlijeko je 87% vode. Tijekom laktacije, ta se voda se „uzima“ od majke koje doji kako bi nastalo mlijeko. To može dovesti do povećanog rizika od dehidracije, zbog čega se preporučeni unos tekućine za odraslu ženu od inače 2 litre, ako doji, povećava za 700 ml. Dehidracija je dobro poznati uzročnik zatvora.

3. Pukotine međice i/ili hemoroidi mogu biti uzrok boli

Prema nekim statistikama čak i do gotovo 80% vaginalnih porođaja može rezultirati pucanjem međice. Iako većina tih rana nije dovoljno ozbiljna da dovede do trajne disfunkcije, u prvih nekoliko tjedana nakon poroda, dok su šavovi još uvijek tu i sve je natečeno, rana bilo koje veličine ili vrste može biti dovoljna da kod osobe izazove strah, pa čak i izbjegavanje obavljanja nužde.

A tu su i ti stalno spominjani hemoroidi, koji su vrlo česti u trudnoći i u postporođajnom razdoblju, a dodatno pridonose boli i nelagodi pri pražnjenju crijeva, te tako potencijalno pogoršavaju zatvor u postporođajnom razdoblju.

4. Prolaps može izazvati problem

Vjerojatnost razvoja prolapsa zdjeličnih organa povećava se 10 puta nakon vaginalnog poroda. Prolaps je stanje u kojem se zdjelični organi pomiču zbog smanjene potpore ligamenata i potencijalno oslabljenih mišića dna zdjelice. Većina ljudi s prolapsom nema nikakvih simptoma, no nekima prolaps može znatno otežati svakodnevne zadatke, poput pražnjenja crijeva.

Kod prolapsa postoji više prostora za kretanje zdjeličnih organa, pa umjesto da rektum ostane na mjestu dok stolica izlazi, rektum se pomjeri. Ako izbacivanje stolice uzrokuje pomicanje rektuma, veća je vjerojatnost da ćeš pokušati jače tiskati, te se naprezati, a neće doći do potpunog pražnjenja crijeva, što je znak zatvora.

5. Prekid u pokretima crijeva nakon poroda carskim rezom

Zatvor je posebno čest u prva 2-3 dana nakon carskog reza zbog stanja koje se naziva „ileus“, što je prekid u radu crijeva tijekom i neposredno nakon velike operacije. Liječnik bi trebao pratiti i ispitati te o ispuštanju plinova i obavljanju stolice nakon porođaja, jer je to znak da se nastavio normalan rad crijeva. No, ako uzmeš u obzir i manjak unosa hrane, nedostatak aktivnosti, pojačanu bol u trbuhu i uzimanje lijekova zbog carskog reza, nije neuobičajeno da žene koje su rodile carskim rezom ne uspiju isprazniti crijeva nekoliko dana nakon poroda.

Što učiniti u slučaju zatvora nakon poroda

Ako imaš problema sa zatvorom nakon poroda, pokušaj se obratiti liječniku, koji bi mogao preporučiti povećanje unosa vlakana i tekućine ili eventualno isprobavanje laksativa koji je siguran za vrijeme nakon poroda ili dojenja. Ako je nakon poroda prošlo više od 6 tjedana i nastavljaš se boriti sa zatvorom, zatraži od liječnika uputnicu za fizioterapeuta koji bi ti mogao pregledati dno zdjelice.

Možda te zanima... 'Odlazak na toalet nakon carskog reza može biti pakao' Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.