Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 17935 prikaza 18. ožujka 2017.

Trikovi kojima ćete naučiti dijete kako ispuhati nos

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Svakom roditelju teško pada kada je njegovo dijete bolesno i kada mu nikako ne može olakšati tegobe, posebno kad je u pitanju začepljen nos. Donosimo nekoliko trikova koji će vam pomoći u rješavanju problema s nosićima

U teoriji to zvuči jednostavno, ali je li to stvarno tako u praksi? Za dojenčad koja, naravno, ne može surađivati, uvijek možete uzeti pumpicu za izdvajanje sekreta i uz nju ćete dobiti upute za upotrebu. Kada ju poželite izbaciti iz upotrebe jer je dijete dovoljno veliko da samo ispuše nos, morate naučiti dijete kako da to napravi.

puhanje nosa Možda te zanima... Kako naučiti dijete pravilno ispuhati nos? Vrtić

Donosimo nekoliko trikova koji vam u tome mogu pomoći:

  • Tu je vježba u kojoj izrezane listiće papira treba pomaknuti puhanjem nosa. Ako je okupljeno više djece, možete i organizirati natjecanje. Pobjednik je onaj koji će najdalje otpuhati papiriće.
  • Za mlađu djecu možete iskoristiti plišane igračke. Pokažite im kako medo i njegovi prijatelji ispuhuju nos. Kako udahnu kroz usta, brojeći do tri, a zatim puhnu kroz nos. Za nekoliko dana možda ćete doživjeti to da se dijete kreće po stanu s maramicom i broji: "1, 2, 3... i puhni!". Uvijek ga pohvalite i za najmanji sadržaj koji možete naći u rupčiću.
  • Neka djeca će uvlačiti sekret, što je ponekad dovoljno. Međutim, kada to rade, možete im samo reći da puhnu u suprotnom smjeru i tako bi trebali brzo shvatiti cijeli postupak.
beba mama Možda te zanima... Što kad beba ne može disati zbog začepljenog nosa? Beba
  • Možete dijete naučiti kako ispuhati nos i kroz igru. Isprva neka napuhne obraze i ispušta zrak kroz usta. Neka ponovi to nekoliko puta. Zatim mu predložite malo drugačiju igru- ispuštanje zraka, ali ovaj put bez usta.
  • Možete cijelu situaciju napraviti još zabavnijom za svoje dijete. Možete zajedno 'svirati' nosom. Prvo mu pokažite kako vaš nos može svirati, zatim recite djetetu da ono malo 'zasvira' svojim nosićem.
čišćenje nosa nos Možda te zanima... Mali trik za čišćenje bebinog začepljenog nosića Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.