Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 21. rujna 2019.

Trikovi kojima ćeš naučiti dijete kako ispuhati nos

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Svakom roditelju teško pada kada je njegovo dijete bolesno i kada mu nikako ne može olakšati tegobe, posebno kad je u pitanju začepljen nos. Donosimo nekoliko trikova koji će ti pomoći u rješavanju problema s nosićima

U teoriji to zvuči jednostavno, ali je li to stvarno tako u praksi? Za dojenčad koja, naravno, ne može surađivati, uvijek možeš uzeti pumpicu za izdvajanje sekreta i uz nju ćeš dobiti upute za upotrebu. Kada ju poželiš izbaciti iz upotrebe jer je dijete dovoljno veliko da samo ispuše nos, moraš naučiti dijete kako da to napravi.

puhanje nosa Možda te zanima... Kako naučiti dijete pravilno ispuhati nos? Vrtić

Donosimo nekoliko trikova koji ti u tome mogu pomoći:

  • Tu je vježba u kojoj izrezane listiće papira treba pomaknuti puhanjem nosa. Ako je okupljeno više djece, možeš i organizirati natjecanje. Pobjednik je onaj koji će najdalje otpuhati papiriće.
  • Za mlađu djecu možeš iskoristiti plišane igračke. Pokaži im kako medo i njegovi prijatelji ispuhuju nos. Kako udahnu kroz usta, brojeći do tri, a zatim puhnu kroz nos. Za nekoliko dana možda ćeš doživjeti to da se dijete kreće po stanu s maramicom i broji: "1, 2, 3... i puhni!". Uvijek ga pohvali i za najmanji sadržaj koji možeš naći u rupčiću.
  • Neka djeca će uvlačiti sekret, što je ponekad dovoljno. Međutim, kada to rade, možeš im samo reći da puhnu u suprotnom smjeru i tako bi trebali brzo shvatiti cijeli postupak.
beba mama Možda te zanima... Što kad beba ne može disati zbog začepljenog nosa? Beba
  • Možeš dijete naučiti kako ispuhati nos i kroz igru. Isprva neka napuhne obraze i ispušta zrak kroz usta. Neka ponovi to nekoliko puta. Zatim mu predloži malo drugačiju igru- ispuštanje zraka, ali ovaj put bez usta.
  • Možeš cijelu situaciju napraviti još zabavnijom za svoje dijete. Možete zajedno 'svirati' nosom. Prvo mu pokaži kako tvoj nos može svirati, zatim reci djetetu da ono malo 'zasvira' svojim nosićem.
Možda te zanima... Mali trik za čišćenje bebinog začepljenog nosića Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.