Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 03. travnja 2023.

Nikako da prestane kašljati? Počele su alergije, ali pokušaj utvrditi tip kašlja

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kašalj je česta pojava kod djece i prateći je simptom infekcije dišnih putova kao i dječjih bolesti poput ospica i hripavca. Uzroci mogu biti različit. Već i manjak vlage u zraku, dim i druga zagađenja mogu iritirati dišne putove i javlja se kašalj. U ovo doba godine čest su uzrok - peludne alergije.

Kašalj ne znači uvijek bolest - on je samo jedan od mehanizama obrane koji oslobađa organe za disanje od svih nepoželjnih tvari (prašine, dima, virusa, bakterija, sluzi). Ne zahtijeva posebno liječenje - važno je otkloniti uzrok koji ga je izazvao. Mogu ga izazvati vanjski podražaji - strana tijela, čestice prašine, plinovi, nagle promjene u temperaturi, a najčešće se javlja kao posljedica nagomilavanja sekreta u bronhima zbog upalnih ili alergijskih procesa.

Koje su sve vrste kašlja

Razlikujemo produktivni (vlažni, "zreli") od neproduktivnog (suhog, podražajnog) kašlja. U djece s akutnim upalama dišnih putova kašalj je redovit simptom. Počinje kao neproduktivan, a nastaje zbog upalnog podražaja sluznice. Nakon nekoliko dana javlja se produktivni kašalj zbog pojačanog lučenja sluzi.

Dijete do pete godine života guta iskašljani sekret, a tek kasnije nauči iskašljani sekret ispljunuti. Sekret može biti sluzavo gnojan kod bakterijskih upala bronha ili pluća, ili bijel, gust, žilav kod astmatskog napada. Međutim, dijete može produktivno kašljati i iskašljavati sekret iz gornjih dišnih putova. Ovo se najčešće događa kod upala u području sluznice nosa, sinusa, ždrijela ili "trećeg krajnika".

Suh, ne naročito jak kašalj se često javlja u dojenčadi s akutnom upalom ždrijela i ponekad može uzrokovati povraćanje sluzi ili hrane. U predškolske i školske djece ovakav kašalj najčešće se javlja u ranim jutarnjim satima, a nastaje zbog slijevanja sekreta u ždrijelo iz nosa, sinusa ili zbog upale "trećeg krajnika". Dugotrajni podražajni kašalj koji se javlja pred jutro, međutim može biti i znak astme.

  • Napadi suhog, grčevitog kašlja koji se karakterizira nizom uzastopnih iskašljaja nakon čega slijedi snažan, zvučan udisaj, tipičan je za hripavac. Ovakav kašalj može biti popraćen crvenilom lica i povraćanjem, osobito u dojenčadi i male djece. Kašalj u napadima uz povraćanje ili bez njega može se javiti i kod nekih bolesti dišnog sustava uzrokovanih virusima, te kod cistične fibroze.
  • Glasan, promukao kašalj "poput laveža psa" javlja se najčešće kod laringitisa.
  • Produktivni kašalj karakterističan je za bronhitis, astmu, cističnu fibrozu.
  • Rijetko kašalj može biti dvoglasan (bitonalan). Ovakav kašalj tipičan je za suženje dušnika ili bronha, koje može nastati zbog pritiska povećanog limfnog čvora ili stranog tijela.
  • Kašalj može biti suzdržan, a viđa se u djece koja otežano dišu zbog napada astme, upalnog procesa pluća i porebrice ili bola.

Koliko traje kašalj

Obzirom na trajanje kašalj može biti akutni, kronični i tvrdokorni, dugotrajni i ponavljajući. Može se javljati danju ili noću, tijekom cijele godine ili samo sezonski. Ponavljajući kašalj javlja se pri čestim upalama gornjih dišnih putova, zbog slijevanja sekreta iz nosa ili sinusa, obično u djece koja pohađaju kolektiv.

Kašalj koji se javlja sezonski (proljeće, rano ljeto, jesen) najčešće je posljedica alergijske preosjetljivosti na peludi stabala, trava i korova. Tada se uz kašalj javljaju i drugi simptomi peludne alergije: crvenilo, svrbež i suzenje očiju, kihanje i svrbež nosa, te u slučaju peludne astme i otežano disanje.

Dugotrajan kašalj javlja se i kod oštećenja sluznice bronha koje je uzrokovano upalnim djelovanjem bakterija, virusa, gljivica, udisanjem štetnih plinova, u cističnoj fibrozi i sindromu nepokretnih cilija. Dugotrajni kašalj je i hripavac, te kašalj koji zaostaje zbog preosjetljivosti receptora nakon neke, najčešće virusne infekcije.

Kada reagirati 

Obzirom da je kašalj obrambeni mehanizam organizma, ne treba ga suzbijati, nego olakšavati. Kod produktivnog kašlja potrebno je razrijediti i pokrenuti gusti sekret u dišnim putovima. Sekret se može razrijediti uzimanjem dovoljnih količina tekućine, što je osobito važno u dojenčadi i male djece s vrućicom. 

Lijekovi koji razrjeđuju i dijelom pokreću sekret, nazivaju se mukoliticima, također pomažu u iskašljavanju.  Da bi se sekret "razbio" može pomoći i  masaža koju pedijatri često preporučuju roditeljima. Svaki dugotrajni kašalj zahtjeva posjetu liječniku. 

Uzroci kašlja mogu biti i psihičke naravi

Suhi kašalj dužeg trajanja koji se javlja danju. Dijete je razdražljivo, dok noću mirno spava. Može potrajati i kroz nekoliko tjedana bez ikakvih drugih znakova bolesti. Kašalj u tom slučaju može biti odraz neke nelagode bilo zbog problema u kući ili izvan nje (vrtić, škola) koju dijete ne zna izraziti riječima.  U liječenju ne pomažu sirupi, nego iskazivanje nježnosti i maženje: važno je komunicirati s djetetom, postupcima i ponašanjem koje ono može razumjeti.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.