Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 01. veljače 2019.

Kako naučiti dijete pravilno ispuhati nos?

puhanje nosa
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

S dvije-tri godine većina djece mogla bi naučiti puhati nos, no nekima to ne uspije ni do škole. Donosimo ti savjete i ideje kako kroz igru pomoći djetetu da ovlada ovom važnom vještinom

Kad vidimo šmrkavo dijete, svi bismo bili najsretniji kada bi ono jednostavno ispuhalo nos, samo ili uz našu pomoć. Uz estetski dojam, vještina puhanja nosa pomogla bi djetetu da lakše diše, posebno dok jede ili spava, a i smanjila rizik od upale sinusa pa čak i upale uha. No s tom se vještinom djeca ne rađaju, već je trebaju usvojiti. 

S dvije-tri godine većina djece mogla bi naučiti ispuhati nos, no pitanje je koliko je vaše dijete zainteresirano i spremno za tu lekciju. Neki je ne svladaju čak ni do polaska u školu pa i dulje, iako je jaslička i vrtićka dob pogodna za učenje, jer djeca tada vole imitirati odrasle.

Možda te zanima... Trikovi kojima ćeš naučiti dijete kako ispuhati nos Vrtić

Budući da se radi o zaista vrijednoj vještini, prenosimo tri savjeta pedijatra Dana Levyja s portala babycenter.com koji će ti pomoći da naučiš svoje dijete kako ispuhati nos.

1. Puhanje kroz usta

Ako tvoje dijete još ne zna puhati, čak ni kroz usta, najprije ga naučite gasiti svjećice i raditi mjehuriće od sapunice. To ne bi trebao biti problem, jer sva djeca uživaju u tim aktivnostima. Možeš isprobati i ovu igru: na stol stavi komadiće papira ili vate i traži dijete da ih otpuše sa stola pa to poprati odobravanjem. Kad savlada puhanje kroz usta, možeš priječi i na puhanje kroz nos. I tu možeš isprobati igru s vaticom. 

Možda te zanima... Zašto su djeca najčešće bolesna do treće godine? Beba

2. Udahni, izdahni

Tvom bi djetetu moglo pomoći da prvo nauči svjesno udahnuti kroz nos, a tu će radnju lakše primijetiti ako zatvori jednu nosnicu. Da bi naučilo svjesno izdahnuti, dodatna pomoć može biti ogledalo ispod nosa koje će se zamagliti, ili papirnata maramica koja će se pomaknuti kada puhne kroz nos. Važno je naučiti dijete da puše nježno, jer bi snažnim puhanjem sluz iz nosa samo potjeralo dublje u sinuse.

3. Vlastite maramice

Kako bi motivirala dijete na korištenje maramica za nos, daj mu paketić koji će biti samo njegov. Možeš kupiti i šarene dječje papirnate maramice s motivima superheroja i drugih likova iz crtića. Također nauči dijete da upotrebljenu maramicu baci u smeće i da nakon puhanja nosa opere ruke.

Možda te zanima... Mali trik za čišćenje bebinog začepljenog nosića Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.