Beba Zdravlje i njega bebe 01. veljače 2018.

Bebina prva prehlada: Što savjetuju roditelji i stručnjaci?

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Novim roditeljima prva prehlada djeteta može biti stres. Mame s Klokanice podijelile su svoje savjete kako je olakšati bebi

Novopečeni roditelji prolaze kroz jedan od najuzbudljivijih perioda u životu, međutim osim osjećaja sreće javljaju se i prve brige. Svakom roditelju je teško kada je malo dijete bolesno. Kada se pojavi prva prehlada mama i tata će sigurno biti u panici i tražit će različite savjete te otići kod liječnika s djetetom. Pitali smo mame s Klokanice što su one činile kada je beba imala prvu prehladu?

Mama Martina istaknula je odmah važno pravilo na početku rasprave na našem Facebooku"Prvo i osnovno, bez panike! Kad ste opušteni možete lakše umiriti svoje dijete. Davati dosta tekućine i ne davati paracetamol ako dijete ne plače i nije uznemireno. Temperatura kod male djece inače brzo skoči i na 40 stupnjeva, ali to nije ništa za uzbunu jer temperatura ima svoju funkciju, a to je da ubije viruse na prirodan način. Dijete držite kući da odmara bez previše buke i događanja i pružite mu puno ljubavi i pažnje". 

Možda te zanima... Stiže prava zima, kažu! Koliko hladno je ustvari - prehladno za bebu? Beba

Kako pomoći bebi kod prehlade?

Međutim mama Sofija imala je drugačije iskustvo kada se dogodila prva prehlada njezinoj bebi "Ali što kad je uzrok upala grla, a to ne možeš znati dok ne odeš liječniku. Nama je tako bilo. Čekala sam, jedan dan, drugi dan, treći, temperatura još uvijek tu.... savjeti su bili kao i vaši... a na kraju teška upala grla. Ono je izazvalo začepljen nos i sve ostale radosti. Tako da ipak treba ići liječniku. Možda ne prvi i drugi dan, ali treći dan svakako". Također je objasnila kako je lakše kad prođu prve prehlade jer roditelji imaju više iskustva. "Ali ne brinite, sa svakom idućom znate puno više, nema više one prve panike, umora i iscrpljenosti jer znate što vas čeka i znate da će se sigurno brzo završiti".

beba mama Možda te zanima... Što kad beba ne može disati zbog začepljenog nosa? Beba

Mama Tamara dala je konkretne savjete: "Pa bez panike da se smire, da samo usisavaju nos s nastavkom i špricaju s fiziološkom otopinom može i Sterimar baby, može se inhalirat i dijete redovito, to sve raditi, ali ne i pretjerivati i ne davati nikakav paracetamol ako nema temperature. Prehlada će proći, samo treba redovito nos čistiti i špricati da ne dođe do nečeg ozbiljnijeg". S njom se slaže i mama Sanja: "Za običnu prehladu, puno čaja, inhaliranje, čišćenje nosića nastavkom za usisivač (spomenik dignuti toj osobi koja je to izmislila) i kapanje nosa efedrinom ako je proziran sekret, a kada je zelen dajem Maxitrol". I druge mame se slažu da fiziološka otopina, čišćenja nosića s aspiratorom i inhaliranje pomažu kod prehlade.

Što kad beba ne može disati zbog začepljenog nosa?

Kako čistiti bebin nosić?

Pedijatrica Mirjana Kolarek Karakaš savjetuje da se bebin nosić čisti smotuljkom vate natopljenim fiziološkom otopinom, ali vata mora biti smotana iz jednog komada pri čemu tek pola ulazi u nosić, a pola ostaje vani kako se ne bi dogodilo da vata ostane u nosiću. "Nikako ne koristiti štapiće za uho za tu namjenu. Prije hranjenja nakapati nosić gotovim pripravcima kupljenim u apoteci, a moguće je i kod kuće pripremiti biljnu otopinu od sljezovog korijena", savjetuje dr. Kolarek Karakaš.

Možda te zanima... Bebe nekad kišu i kad nisu prehlađene niti bolesne, a evo zašto se to događa Beba

Nosni aspirator s nastavkom za usisavač vrlo je jednostavan za korištenje i efikasan za vađenje sekreta kod dojenčadi koja ne može sama ispuhivati nos. No pedijatrica Alemka Jaklin Kekez naglašava da kod blagih prehlada on nije potreban, dovoljno je koristiti fiziološku otopinu i pumpicu za nos.

Pročitajte još nekoliko savjeta kako olakšati prehladu vašem djetetu kako bi se odmorilo i brzo oporavilo: 

  • Osigurajte mu dodatnu tekućinu koja će vlažiti dišne putove
  • Koristite ovlaživač zraka za dodatnu vlagu, posebno ako je zrak u vašem domu vrlo suh
  • Ovlaživač zraka s hladnom vodom jednako je efektivan kao i s toplom vodom
  • Očistite uređaj jednom dnevno sapunom i vodom jer štetne bakterije mogu se razmnožavati
  • Sjedite s vašim djetetom u zatvorenu kupaonicu dok vruća voda ide s tuša, to može olakšati svaki kašalj i opustiti dijete, posebno pred spavanje
  • Podignite uzglavlje krevetića ili kreveta, ali ne stavljajte dijete na jastuk jer to može povećati rizik od SIDS-a

 Zašto su djeca najčešće bolesna do treće godine?

Možda te zanima... Gripa je u punom zamahu i ne treba je olako shvaćati, a evo kako postupiti Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.