Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 03. rujna 2013.

Povišena temperatura - kada i kako je snižavati?

temperatura
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Pedijatar Milivoj Jovančević u videoprilogu objašnjava što je 'temperaturofobija' te otkriva da sama po sebi povišena temperatura ne treba biti razlog za uzimanje lijekova, već ju se treba snižavati tek ako je dijete umorno i klonulo

 

Povišena temperatura kod djeteta uznemiruje svakog roditelja, dok neke pogađa i izniman strah, takozvana 'temperaturofobija'. "Povišena temperatura znak je nekog zbivanja, bolesti, dok sama po sebi ne mora ništa značiti. Neke uobičajene preporuke koje su se provlačile cijeli niz godina i kojih smo se mi pedijatri držali u svakodnevnoj praksi – da iznad određene temperature treba dati lijekove za snižavanje – danas više ne stoje. Prema suvremenim stajalištima, isključivo mjerilo za snižavanje temperature  je opće stanje djeteta. To znači da ako dijete ima npr. temperaturu 37,3  i izgleda umorno i klonulo, treba mu dati lijek za snižavanje, dok djetetu koje ima 39 stupnjeva i jurca po kući, lijek nije potreban", kaže pedijatar dr. Milivoj Jovančević te objašnjava postupak snižavanja temperature.

Najprije je potrebno razodjenuti dijete. Malu djecu nije dobro utopljavati jer im tako podižete temperaturu. Ako je dijete klonulo i umorno, možete mu dati lijek - Paracetamol ili Ibuprofen, ali se strogo pridržavati propisanih doza. Zatim mu ponuditi tekućinu, prohladnu, sobne temperature da se dijete hladi i iznutra. Zatim pričekajte 15 do 20 minuta i ako je temperatura i dalje visoka, možete ga staviti u kadu. Voda mora biti za stupanj ili dva niža od izmjerene tjelesne temperature. Dijete se ne smije staviti u kadu odmah nakon davanja lijeka jer može doći do drhtanja koje će dodatno povećati njegovu  temperaturu.

Prema riječima dr. Jovančevića, sama povišena temperatura nije opasna, a febrilne konvulzije vrlo su rijetke. Naime, povišena temperatura nije jedini uzrok za njihovu pojavu i strah od njih nije razlog za pretjerivanje s lijekovima.

"Temperatura 39 i više s tresavicom može biti znak ozbiljnijih infekcija, posebno ako dijete povraća ili ima osip. Kod dojenčadi mlađe od šest mjeseci potrebno je javiti se liječniku unutar 24 sata, a kod starije djece može se pričekati dva, tri dana jer je moguće da povišena temperatura spontano nestane", kaže dr. Jovančević.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.