Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 04. listopada 2022.

Roditelji prerano 'okreću' autosjedalicu u kojoj voze dijete

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Američko udruženje pedijatara sada savjetuje roditelje da drže djecu što duže u autosjedalicama okrenutim u obrnutom smjeru ili barem do četvrte godine, kako bi u slučaju prometne nesreće zaštitili glavice, vratove i kralježnice u razvoju

Sigurna automobilska vožnja za naše najmlađe velika je briga iz opravdanog razloga. Nakon svega, prometnih nesreća danas je, nažalost, sve više, a prema Američkom udruženju pedijatara, upravo su one jedan od glavnih uzroka smrti djece starije od četiri godine.

Međutim, neprofitna organizacija Safe Kids Worldwide tvrdi da pravilnim smještanjem djeteta u autosjedalicu možete smanjiti rizik od smrti ili ozbiljne ozljede za 71 posto među novorođenčadi, 5 posto među jasličkom djecom i 45 posto među djecom od četiri do osam godina

autosjedalica Možda te zanima... Kakvu autosjedalicu odabrati za novorođenče? Beba

Inače, zadnja istraživanja pokazala su da većina roditelja prerano okreće sjedalicu svog djeteta, čak i prije 12 mjeseci, iako bi po zakonu trebalo voziti djecu u sjedalici okrenutoj suprotno od smjera vožnje barem do 15 mjeseci starosti.

Američka pedijatrijska akademija prije je savjetovala roditelje da autosjedalice okrenute u obrnutom smjeru drže barem do druge godine djetetova života, ali sada naglašavaju kako bi se sve bebe i mala djeca trebala voziti u sjedalici okrenutoj u obrnutom smjeru što duže moguće, sve dok ne dosegnu najveću težinu ili visinu koja je dopuštena.

Promjena je temeljena na novim podacima i razvojnoj znanosti. Dr. Benjamin Hoffman iz Američke pedijatrijske akademije objašnjava: "Srećom, proizvođači automobilskih sjedalica kreirali su sjedalice koje mogu ostati u obrnutom smjeru sve dok ne dosegnu težinu od 18 i više kilograma. Zbog toga je najbolje držati djecu što duže u sjedalicama u obrnutom smjeru jer je to za njih najsigurniji način vožnje."

autosjedalica Možda te zanima... Koja je autosjedalica najbolja za moje dijete? Beba

autosjedalica | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Mama pokazala važnost sigurnosti autosjedalica

Američka pedijatrijska akademija također ističe sljedeće važne preporuke

  • Bebe i jaslička djeca trebaju se voziti u sjedalicama okrenutim u obrnutom smjeru, sve dok ne dosegnu najveću dopuštenu težinu ili visinu, većina sjedalica dopušta vožnju u obrnutom smjeru do dvije i više godina
  • Nakon što počnu sjediti okrenuta prema naprijed, djeca bi trebala koristiti sjedalice okrenute prema naprijed i zategnute što je više moguće. Većina takvih sjedalica dopušta težinu do 30 kilograma. 
  • Kada djeca prekorače i ta ograničenja, trebala bi sjediti u prilagođenom sjedalu sve dok im sigurnosni pojasevi za vezanje neće pristajati kako treba. To se najčešće događa između osme i dvanaeste godine
  • Tek nakon što dijete navrši 13 godina, smije se voziti naprijed, na suvozačevom sjedalu 
autosjedalica Roda Možda te zanima... Kako postaviti autosjedalicu korak po korak Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.