Roditelji Sretna mama 29. ožujka 2017.

Mama pokazala važnost sigurnosti autosjedalica

Foto: Facebook / rachel.mcnamara22
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Post na Facebooku mame Rachel McNamare, nedavno je postao viralni hit zbog korisnih savjeta vezanih uz autosjedalice

Sigurnost autosjedalice tema je koja izaziva napetost u roditeljskim krugovima. Kad se smiju usmjeriti prema naprijed? Koliko visoko bi zaista trebala biti kopča na prsima?

Kako je Rachel svima otvorila oči? Njezine dvije fotografije s Facebooka, prikazuju nju kako drži djetetovu sjedalicu iznad glave i naopako - i to sve sa svojom bebom i dalje u njoj. Postavljeno je prilično važno pitanje za roditelje- Može li autosjedalica zadržati vašu bebu unutra i na sigurnom, ako se vaš automobil, primjerice, prevrće u nesreći?

dijete autosjedalica vožnja Možda te zanima... Savjeti za sigurno putovanje s djecom: U vožnji pojas uvijek mora biti zakopčan! Vrtić

Kad su okrenuti prema straga, remenje bi trebalo biti na ili ispod ramena, a kad su okrenuti prema naprijed trebaju biti na ili iznad ramena”, dodatno je objasnila Rachel. Također ističe da ukoliko je dijete ispravno privezano, ne bi smjelo biti u mogućnosti primiti bilo koji dio pojasa između dva prsta.


Rachel govori o činjenici da roditelji često vjeruju da je njihovoj djeci tijesno ili neudobno, ali to jednostavno nije istina. Mala djeca imaju udove koji su mnogo više savitljivi i fleksibilni nego kod odraslih. Glavna poanta je, ako okrenete dijete da gleda prema natrag, to će mu spasiti život u slučaju nesreće. Također, trebali bi dijete tako okretati barem do njegove druge godine starosti.

dijete autosjedalica Možda te zanima... Kako odabrati najsigurniju autosjedalicu? Beba

Osim toga, Rachel upozorava da dodavanje dodatnih stavki u autosjedalicu, kao što su jastučići za ramena dojenčadi i igračke, može ugroziti sigurnost i učinkovitost autosjedalice.

Uobičajena pogreška koju roditelji čine je ta da privežu dijete u autosjedalicu dok ono na sebi ima debelu zimsku jaknu. U tom slučaju pojasi nisu u stanju dijete osigurati dovoljno čvrsto. Umjesto toga, Rachel savjetuje da dijete pokrijete dekicom ili kaputom nakon što ste ga privezali na odgovarajući način.

Mondo autosjedalice Možda te zanima... Važno upozorenje: Zimske jakne i autosjedalice ne idu zajedno! Vrtić

Naglašava da je ključni korak čitanje uputa koje dolaze uz vaše sjedalice, i to nekoliko puta prije nego što ju počnete koristiti. Izrađene su od strane različitih proizvođača, što znači da imaju različite priručnike i smjernice, a naravno da nije preporučljivo „testiranje” okretanjem sjedalice naopako, pogotovo ako dijete nije ispravno privezano.

autosjedalica Roda Možda te zanima... Kako postaviti autosjedalicu korak po korak Beba

Rachelin viralni post privukao je više od 48.000 podjela, 2.500 komentara i 11.000 lajkova. Većina uglavnom podržava Rachel i zahvalni su joj na informacijama.

Isto tako, mnogo puta roditelji ne shvaćaju ovu temu ozbiljno i imaju izgovore poput: „Nisam se vozio u autosjedalici, a ispao sam super”, i to je neprihvatljivo. Postoji razlog zašto se stopa smrtnosti u prometnim nesrećama među djecom smanjila za 94 posto od 1975. godine - sigurnosne mjere. Djeca zaslužuju biti sigurna, a to je posao roditelja

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.